Een diagnose van Trump

We zijn inmiddels ruim twee weken onderweg met Trump als president, weken die gezien de hoeveelheid gebeurtenissen, decreten en commotie in die periode wel een eeuwigheid al lijken te zijn geweest. Waardoor het je als buitenstaander meer dan zwaar te moede wordt bij het idee en het vooruitzicht dat dit nog vier jaar zo verder gaat, dus honderd keer zo lang gaat duren als wat we met dit type achter de rug hebben. En dan hebben we het nog maar over een eerste presidentiële termijn. Zodat eigenlijk nu al de vraag dwingend en dringend wordt wat we met deze Trump aan moeten. Want dat hij buitensporig is en bovenmatig, is inmiddels afdoende duidelijk geworden. Zonder dat overigens van ziektebeelden of gedragsstoornissen gesproken mag of kan worden. Hoewel de man met de wijzen waarop hij naar buiten treedt en zich manifesteert, het aantal twijfelaars in de weldenkende wereld wel sterk doet toenemen en de eerste geluiden over diagnoses op afstand uit kringen van psychologen en psychiaters al zijn te horen. Ik waag mij er niet aan. Wat mij er niet van weerhoudt om oordelen te vormen en te geven over zijn beleid en bestuur zoals dat langzamerhand contouren krijgt en echt aan de dag lijkt te treden.
                                                                                         Maar wie zich niettemin op een diagnostisch pad wil begeven om Trump op zijn plaats te kunnen zetten, kan misschien de volgende lijst van mogelijk relevante definities en gedragstyperingen gebruiken om tot een juist etiket te komen. Wie weet komt het de eigen gemoedsrust alleen maar ten goede.
Narcisme is een freudiaanse term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de eigen persoonlijkheid (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen.
Egoïsme, ook wel ikzucht of zelfzucht genoemd, is een menselijke eigenschap waarbij iemand streeft naar eigen voordeel en geluk met verwaarlozing van de belangen en het geluk van anderen.
Egocentriciteit duidt de neiging aan om alles op zichzelf te betrekken.
Een autocraat is iemand die in zijn gebied de onverdeelde heerschappij voert en met onbeperkte oppermacht regeert, een alleenheerser dus.
Een fascist is in extreme vorm autoritair nationalistisch, antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een diagnose van Trump

 1. Peter zegt:

  Karaktervorming, levenswandel en leefomgeving het grijpt in elkaar over. Het narcistische is bij hem wel heel extreem op de schaal tussen 1 en 10. Heel wat leidersfiguren beschikken over pathalogische trekken, geld verdienen en macht ten koste van anderen is geen strafbaar feit, veelal is hier bewondering voor.

 2. Sjoerd van bVision zegt:

  Hij weet gewoon niet beter… Hij is altijd te baas van geweest…

 3. Margo zegt:

  Ik hou het er maar op dat hij niet spoort. En dat deze man een gevaar voor de wereldvrede is en zo snel mogelijk weg moet.
  Ik vraag me af hoeveel Trump stemmers nu spijt als haren op hun hoofd hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s