Cai Guo – Qiang in het Bonnefanten

Zo’n twee, drie keer per jaar is een gang naar het Bonnefanten Museum in Maastricht de moeite waard. Dat museum heeft namelijk alleszins aan relevantie gewonnen sinds Stijn Huijts daar de directie voert. Net als eerder dat het geval was met Museum Het Domein in Sittard en daarna het Glaspaleis Schunck in Heerlen heeft hij Bonnefanten weer geheel op de kaart gezet en uit haar naar het leek eeuwigdurende slaap gewekt. Zo haalde Huijts Grayson Perry naar Maastricht, met geweldige bezoekersaantallen tot gevolg. En datzelfde kunststukje herhaalt hij nu weer met de fameuze Chinese kunstenaar Cai Guo – Qiang, die na Ai Wei Wei een van de meest spraakmakende beeldend kunstenaars uit China is. Hij heeft zijn reputatie vooral verworven met zijn vuurwerkinstallaties en buskruitschilderijen, die zoals de benaming al zegt, niet geverfd zijn, maar het buskruit als basismateriaal hebben. Met werkelijk sensationele uitkomsten. Waarvan een aantal in het Bonnefanten te zien zijn en die je werkelijk de adem benemen en met ongeloof vervullen, omdat het bijna onvoorstelbaar is dat met buskruit zoveel moois en fascinerends te maken is. Met als meest indrukwekkend voorbeeld van deze vorm van kunst zoals die door Cai Guo – Qiang bedreven wordt, de zaal waarin vier kolossale doeken hangen, welke de vier jaargetijden verbeelden.
Zoals al gezegd heeft Cai Guo – Qiang vooral roem verworven met zijn vuurwerkinstallaties en – shows, waarvan zijn bijdrage aan de opening van de Olympische Spelen in Peking in 2008, zijn ladder die naar de hemel moest reiken en de ontploffingen waarmee hij de Chinese Muur wilde verlengen de meest bekende zijn en waardoor hij de roem van inpakkunstenaar Christo benaderde. Deze aspecten van zijn bijzonder kunstenaarschap vormen uiteraard het hart van deze overzichtstentoonstelling, waarin ook veel aandacht wordt besteed aan de rol die zijn familie voor hem heeft gespeeld en nog speelt, dus ook van grote invloed is geweest op zijn artistieke ontwikkeling. Waardoor er niet dat beeld ontstaat en beklijft van een duivelskunstenaar die zich manifesteert door zijn passie voor buskruit en vuur. Evenzeer is er ruimte voor de tederheid en intimiteit  die Cai Guo – Qiang voortdurend toelaat in zijn werk. Omdat dat bij hem past. Omdat hij zo is. Waardoor deze tentoonstelling zowel letterlijk als in overdrachtelijke zin veel warmte brengt en een bezoek alleszins waard maakt. Tot 1 mei kan men zich in het Maastrichtse Bonnefanten verbazen over en laven aan de wonderbaarlijke schoonheid van de buskruitkunst van de sympathieke kunstenaar Cai Guo – Qiang.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s