Het nummertje van Eva en Marcel

Omdat Nederland globaal gezien het formaat van het gehucht net ontstijgt, kan het niet anders dan dat de dorpspomp de maat van de nieuwsvoorziening bepaalt. Zodat de boodschappers van nieuws in welke vorm ook er nauwelijks aan ontkomen om in rondjes te lopen dan wel achter de eigen staart aan te rennen. Want groter is het allemaal niet en meteen wel zo overzichtelijk. Met alle risico’s vandien voor die ridders van het vrije woord, de journalisten die ook maar net mensen zijn en dus heel snel kunnen vallen in het zwaard van hun eigen ijdelheid welke zich dan uit in  zelfbevlekking en in een oneindig zichzelf feliciteren. Wat momenteel haast bon ton aan het worden is en zich dagelijks voor onze ogen voltrekt, waardoor die scheefgroei op den duur niet eens meer opvalt. Tenzij het ontzettend mis gaat en ook nog eens zo openlijk dat het allemaal niet meer door de beugel kan. Zoals het nummertje dat het columnistenpaar Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen dit weekend mocht maken ter gelegenheid van de uitgave van hun boek dat over hun eenjarig ouderschap gaat. Alsof dat zo bijzonder is. Voor hen kennelijk wel. Waarmee ze zich al uittillen boven de hele goegemeente die ook gezegend is met jonge kinderen, daar intens van geniet en daar niet zo nodig hoog van de toren over hoeft te blazen, laat staan een boek over te schrijven.
Hoe zulke armoede en arrogantie hand in hand kunnen gaan, lieten deze twee al zien als gasten tijdens de talkshow van Eva Jinek vrijdagavond laat. Want wat er nou met hen aan de hand was of zo bijzonder, werd geen moment duidelijk. Hoogstens hun irrelevantie die nog benadrukt werd door hun doorlopend geposeer, zonder dat er maar iets zinnigs werd verkondigd. Was dit al schrijnend en deed het pijn aan de ogen, de klap op de vuurpijl werd toch wel de volgende ochtend uitgedeeld toen dit zelfde stel breed uitgemeten stond in het Volkskrant Magazine, in een interview dat zes tot zeven pagina’s besloeg. Een magazine waar die Eva Hoeke eindredacteur van is. Kan het nog zotter en de ongegeneerde zelffelicitatie nog pijnlijker zijn? Ergerlijk dus, met tegelijk als pleister op de wonde dat al die pagina’s zo vol inhoudsloos geleuter stonden dat die Hoeke en van Roosmalen nog het beste zich in een hoek terug konden trekken om zich daar diep en vooral heel lang te schamen. Want wie een beetje gezond verstand heeft, wil zo niet in de eigen krant en magazine staan. Maar misschien is dat nog wel hetgeen er het ergste bij hen aan schort, zelfinzicht en zelfkritisch vermogen, overtuigd als ze zijn van hun eigen niet te bevatten grootte.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s