De waan van de Randstad

Omdat het zo’n belangrijke eigentijdse kwestie betreft die met name het politieke speelveld in de Westerse wereld beheerst, herhaal ik hier graag een korte analyse die in NRC Handelsblad stond en die redelijk goed aansluit bij mijn logje over “De waan van Amsterdam”. Want als iets het leidend thema van de naderende Kamerverkiezing zal zijn, dan toch zeker wel de vertrouwenskloof tussen politiek en bevolking en parallel daarmee de tweedeling in Nederland, tussen Randstad en de zogenaamde ‘periferie’. Waarover hierna dus meer:
“Leven Amsterdammers in een cocon? Sociaal geograaf Josse de Voogd beweerde onlangs in Het Parool dat er een mentale tweedeling is tussen Amsterdammers en de rest van Nederland. Hij riep daarom de hoofdstedelingen op eens wat vaker buiten hun stedelijke bubbel te treden en zich te interesseren voor wat er elders leeft. De analyses over de Brexit, de verkiezing van Trump met steun van ‘het vergeten achterland’ en de opkomst van populisten in Europa laten zien dat het centrum niet langer de maat der dingen is. En dat zal best lastig zijn voor de Amsterdammers en andere Randstedelingen die in ons land het maatschappelijke en politieke debat bepalen. Dit leidt te veel tot tunnelvisies bij politici, journalisten en het publiek. Hierdoor missen ze inzichten en inspiratie die de rand van het land biedt als het gaat om sociaal-economische thema’s, politieke dilemma’s en regionale diversiteit. Want juist in de periferie liggen belangrijke verhalen: over onbehagen over de elite in het centrum, over gevoelens van onmacht als gevolg van globalisering, over het verlies en hervinden van eigen identiteit.
Maar ook verhalen over de dynamiek van de wederopstanding van een postindustrieel gebied, over de kracht van een ultieme samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven, over wellevendheid en een grensverleggende blik op de rest van Europa. Hoogste tijd dus om provincies buiten de Randstad niet langer te zien als ons eigen fly-over country en ‘het vergeten achterland’. Zeker in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is het voor Amsterdammers en andere Hollanders van belang te weten wat er buiten hun directe blikveld gebeurt. Dat Donald Trump het tot president van de Verenigde Staten heeft geschopt, wordt geweten aan het centrum dat de periferie veronachtzaamde. Nogmaals Josse de Voogd: hij waarschuwt dat randgemeenten en kleinere steden zich genegeerd voelen, en dat juist daar verkiezingen worden gewonnen. Wanneer de Randstad en de provincie elkaar beter leren kennen, is dat niet alleen goed voor de verafgelegen delen, het centrum houdt in turbulente tijden alleen stand als het zich vasthoudt aan de rand van het land.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De waan van de Randstad

  1. Mack zegt:

    Laat ze lekker daar in dat omhooggevallen kraaiennest.

  2. Mack zegt:

    Was dat nu toevallig? http://www.parool.nl/amsterdam/limburg-voor-beginners-in-de-stadsschouwburg~a4453235/ Gisteren een heel blik Limburgers in Amsterdam. Tot en met Gé Reinders aan toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s