Grootvorst Koopmans

Verdraaid als het niet waar is. Limburg is met voorsprong de provincie die dankzij haar bestuur aanspraak kan maken op het predicaat van de proeftuin waar de democratie om zeep wordt geholpen en de afstand tussen Gouvernement in Maastricht en de burgers alleen maar groter wordt. En dat gebeurt ook nog op een afgetekende en voorbeeldige wijze. Nee, de gouverneur en gedeputeerden kunnen er wat van. Met in hun midden als een Napoleon en Macchiavelli tegelijk de CDA’er Koopmans die je als het om het uitrollen van zijn repertoire aan listen, streken en trucs gaat, echt om een boodschap kunt sturen. Hij kon wel de belichaming zijn geworden van de vorst die Macchiavelli in zijn gelijknamige boek zo treffend beschreef. Want niks is Koopmans te dol om zijn doel te bereiken. Praten en onderhandelen doet hij niet. Het is slikken of stikken, buigen of barsten, maar wel altijd in zijn richting. Met momenteel als zijn heetste en meest actuelehangijzer de gemeentelijke herindeling die van de ene op de andere dag zo maar uit de lucht is komen vallen en waarin de burgers, als het aan Koopmans ligt, zich maar hebben te schikken.
Inspraak, draagvlak, participatie zijn mooie woorden, die ook aan hem zijn besteed als de uitkomst ervan maar wel zijn kant op valt. Gebeurt dat niet of verzet men zich, dan heet dat in zijn vocabulaire bonje, die dus door hem niet wordt beloond. Integendeel. Wie niet naar hem luisteren wil, die moet dan maar voelen, is zo ongeveer zijn leitmotiv. Met daartegenover de ruimhartige beloning van vele miljoenen euro’s die Colleges van B & W en burgers in het vooruitzicht gesteld krijgen, een bruidsschat dus, als zij maar naar de pijpen van kleine Ger willen dansen. Te vaak heeft hij dit kunstje van machtspolitiek nu getoond om nog in zijn integriteit te geloven. Het is gewoon een baasje dat zijn zin wil en moet hebben. En dus als die vorst van Macchiavelli regeert en de democratie in zijn praktijk aan zijn laars lapt, maar ze natuurlijk als geen ander met de mond kan belijden. Waarmee tegelijkertijd wordt gedemonstreerd hoe je de rode loper voor populisten moet uitleggen. Want waarom zouden dezen minder betrouwbaar zijn dan een machtspoliticus die wensen en signalen uit de bevolking haast bij voorbaat negeert, ze aan zijn laars lapt. Dan vraag je om een koekje van eigen deeg, dat hij zeker zal krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Grootvorst Koopmans

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Landgraaf en Heerlen gaan in ieder geval niet samen…

  2. Peter zegt:

    plaats je niet in een Limburgse slachtofferrol, grijp hem aan de lurven en slinger hem over het plaveisel…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s