Den Bosch versus Maastricht

Zo één keer in de vier maanden komt Den Bosch aan de beurt voor een bezoek. Er zijn genoeg redenen te noemen waarom met die regelmaat naar Den Bosch wordt gegaan. Allereerst is het een behapbare afstand vanaf Zuid – Limburg. Je hoeft niet uren in een trein te zitten. Bovendien wordt daarmee het spoorwegknooppunt Utrecht vermeden, met daardoor ook een stukken kleinere kans op stagnaties of vertragingen. Wat toch gaat tellen als je dat al een paar keer hebt meegemaakt. Want dat extraatje hoeft niet bij het vrij reizen inbegrepen te zijn. Maar Den Bosch heeft uiteraard meer te bieden om er met die frequentie terug te keren. Zoals de fameuze Bossche bol van Jan de Groot, die gewoon kostelijk blijft smaken, als je hem maar niet te vaak, dus om de vier maanden, eet. Waardoor dat beetje calorieën dat die lekkernij in zich heeft, ook geen pijn doet en het nuttigen ervan geen zondigen genoemd mag worden. En dan de binnenstad plus haar entree, die al uitnodigend is en lang niet zo uitgestrekt als de weg die in Maastricht vanaf het station afgelegd moet worden om in haar verder aantrekkelijke centrum te komen. Daardoor heeft Den Bosch met een even fijne binnenstad, want even gemoedelijk en stijlvol, toch een streepje voor op Maastricht gekregen. Zelfs een paar streepjes meer. Want noem een indrukwekkender kathedraal dan de Sint Jan, met dat imposant orgel en de schitterende glas-in-lood ramen. Daar kan geen Sint Servaas of een Onze Lieve Vrouwe Basiliek tegenop.
De Parade en het Vrijthof kunnen met elkaar wedijveren als ze in feite al niet elkaars gelijken zijn, met frappant genoeg theaters aan de ene zijde van het plein en aan de andere kant een keten van terrassen en restaurants, die stuk voor stuk permanent stevig beklant zijn. Blijft over die ene troef die de Bossche binnenstad in handen heeft en waar je in het hart van Maastricht toch driftig naar moet zoeken, namelijk het Noord-Brabants – en het Stedelijk Museum, dat midden in de stad gesitueerd is en gebouwd rond een fraaie bomentuin. Een museum dat geen monumentaal gebouw is, maar bestaat uit een aantal kleinere eenheden die op een verrassende wijze geschakeld zijn. Met daarin telkens een zaal of enkele gangen die gewijd zijn aan een bepaald thema. Zoals deze keer bijvoorbeeld de presentatie van tien recent verworven schilderijen van Vincent van Gogh, een deel van zijn oeuvre dat in Nuenen tot stand is gekomen, zo rond 1885. Daarnaast is er werk te zien van met name Brabantse beeldende kunstenaars als Jan Sluyters, Hendrik Wiegersma, Maria Roosen, Marc Mulders en Henk Visch, van welke laatste ook beelden geplaatst zijn in de grote binnentuin en bij de toegang tot het museum. Waarmee de cirkel van het bezoek van een dag aan Den Bosch toch wel rond is, zonder dat de inwendige mens daarbij tekort is gekomen. Want de smulpapen onder ons – zullen we het zoete, lieve Gerritjes noemen – komen op deze verrukkelijke plek, met name in de Korte Putstraat, evenzeer aan hun trekken.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Den Bosch versus Maastricht

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Ze zijn anders, Maastricht en Den Bosch. Ik heb geen voorkeur, ik kom graag in den Bosch, vooral in de Korte Putstraat bij Roels, maar Amadeus in Maastricht kan mij evengoed bevallen. Maastricht heeft het ook, maar het valt ons niet meer zo op…

  2. Peter zegt:

    Der “atlas voor gemeenten’ biedt leuke ranglijstjes. Den Bosch zit in de top 10 op basis van 50 vergelijkingspunten, Maastricht scoort aanmerkelijk lager. Qua ‘dagje uit’ ontlopen de steden elkaar niet veel. Hoe zit het met het chauvinisme in Den Bosch. Ik ken Limburgers die de Brabantse volksaard prevaleren, in gastvrijheid en gemoedelijkheid. Maastricht heeft iets meer van het chique en de trots, die soms goed uitpakt maar soms ook helemaal verkeerd. De term ‘Bourgondisch’ hebben we te danken aan de noeste marketing van de VVV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s