Nederlands voetbal in verval

Het is maandag en waarom dan niet eens een keer in de pas gelopen met de kranten, waarin de sportverslagen het leeuwendeel van de copij vormen? Of komt de lezer niet om in de overvloed van nabeschouwingen, columns en interviews over die zogenaamde belangrijkste bijzaak in het leven, welke voetbal heet te zijn? Omdat conformeren ook wel eens veilig is, waag ik mij ook aan een overdenking, maar dan meer over de achterkant van het vaderlands voetbal, over haar plaats en werkelijkheid die toch wel anders is dan al die krantenpagina’s doen geloven. Want daarin schijnt het besef maar niet te willen doordringen dat het niveau van ons eredivisievoetbal langzamerhand zelfs dreigt weg te zinken onder de korenmaat, onder de norm van het Europees gemiddelde. We spelen op ons eigen continent niet meer mee, al doen de bezoekersaantallen haast het tegendeel geloven en de groei daarin wonderlijk genoeg omgekeerd evenredig is met het verval van het doorgaans vertoonde spel, dat kwalitatief gezien in echt drijfzand is terecht gekomen en dus ook tot niets meer kan leiden. Voor welke stelling het bewijs nog niet eens zo moeilijk te leveren is. Want hoeveel toppers uit het vaderlandse eredivisievoetbal blijken in feite niet omhooggevallen te zijn als ze eenmaal de grens overgaan om in een buitenlandse competitie hun kunsten te vertonen? Het gros ervan wordt na een paar keer gewogen te zijn, gewoon veel te licht bevonden en mag, hoewel stevig betaald, op de bank of de tribune plaats nemen om daar de eigen verdiensten zonder een minuut te spelen nog eens na te tellen.
De afgang van Nederlandse voetballers in het buitenland is bijna collectief. Waarbij het er verder niet toe doet of ze in de Engelse, Spaanse, Duitse, Italiaanse, Turkse of Russische competitie spelen. Het is gewoon nergens wat met hen, die enkele uitzondering zoals Stefan de Vrij of Georgino Wijnaldum dan wel Bas Dost of Virgil van Dijk daargelaten. Die paar zwaluwen maken zeker geen zomer. De schrijnende achteruitgang van het Nederlands voetbal wordt er geen draad minder om. Integendeel, die kreeg het afgelopen weekend nog eens een pijnlijke bevestiging op de vaderlandse velden. Noem het maar anders als een knul van zeventien jaar bij zijn debuut in het eerste van Ajax al de sterren van de hemel kan spelen zonder bovenmatig getalenteerd te zijn. Maar de pers jubelt en heeft met haar gebrek aan onderscheidingsvermogen alweer een nieuwe held gevonden. Maar nog tekenender voor de huidige staat van het Nederlands voetbal is wel het feit dat een speler die in de twee jaar dat hij al bij het Londense Chelsea in dienst is, nog nooit in de hoofdmacht ervan heeft gespeeld, maar bij PSV als een bevrijder wordt binnengehaald die de club vast wel naar het landskampioenschap zal leiden. Waarbij alleen nog de kanttekening en nog meer de verzuchting past dat dat wel het meeste bewijst hoe diep wij met ons voetbal gezonken zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nederlands voetbal in verval

 1. Mack zegt:

  Ik weet niet wie jij op dat opportunisme hebt betrapt, dat PSV nu kampioen gaat worden, maar ik vind het niet erg des PSV’s. Marco van Ginkel kan echter wel degene zijn die PSV het zetje geeft wat ze nodig hebben.

  Kluivert heb ik niet zien spelen, maar ik heb er al veel bij Ajax voorbij zien komen die genoemd werden als opvolger van Marco van Basten.

  • robschimmert zegt:

   Maar het is toch tekenend voor de armoede dat een bankzitter, een speler van het tweede van Chelsea als een soort held en verlosser wordt binnengehaald, om over de zoveelste opvolger van van Basten maar te zwijgen. Waar is Dolberg trouwens gebleven? Over opportunisme gesproken.

   • Mack zegt:

    Door wie wordt hij dan als verlosser binnengehaald? Dat PSV blij met hem is, staat buiten kijf. Als Luuk de Jong zijn vorm niet terugkrijgt, kunnen ze het kampioenschap rustig vergeten.

 2. Sjoerd van bVision zegt:

  Spelen er ook nog Nederlanders in de vaderlandse competitie. Bij Roda kom ik er niet veel tegen. Zo krijgen jongeren toch ook geen kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s