De tijd van de beleving…

De tijd dat alles dat op ons pad kwam, haast als vanzelf gepromoveerd werd tot een uitdaging, ligt al weer enige tijd achter ons. Gelukkig is die kreet die op een bepaald moment volkomen uitgekauwd, verteerd en platgetreden was, uit het spraakgebrek verdwenen. Om meteen plaats te maken voor de volgende wegwezer. Want zonder schijnen we waarachtig niet meer te kunnen, terwijl zo’n woord naarmate het gebruik ervan toeneemt, alleen maar steeds minder lijkt te zeggen en te betekenen. Waardoor het, als het nog even duurt, dezelfde kant opgaat als waarmee het met de uitdaging is gegaan, namelijk in de richting van de oubolligheid, om die vervolgens ook snel te passeren. Waarom zou het met de beleving – want dat is die kreet – die wij verondersteld worden bij van alles en nog wat te hebben, anders gaan? De goede luisteraar van vandaag de dag weet namelijk dat we heel wat af beleven in de tijd waarin we nu leven.
                                                                                      Alles heeft zijn eigen beleving. Winkelen is een beleving. Eten is een beleving. Koffie drinken is een beleving. Reizen is een beleving. Wat gaat niet met een beleving gepaard? Maar wat is beleving nou eigenlijk anders dan een gevoel dat opgeroepen wordt bij een bezigheid of activiteit? Is er daarom zoveel nieuws onder de zon dan dat er deze naam aan moet worden gegeven? En waar komt dit beleven opeens vandaan? Wie heeft deze nieuwe ader aangeboord, die overigens en naar valt te hopen zo snel als maar mogelijk is, zal zijn uitgeput. Omdat er geen inhoud te bespeuren is en er van een vlag gesproken wordt, die geen lading meer dekt. Met als uiteindelijk resultaat, dus als er maar lang genoeg op dat beleven wordt gekauwd, dat de oorspronkelijke betekenis ervan weer in ere wordt hersteld en dat er weer precies wordt geweten wat er zal zijn bedoeld als de kreet klinkt: “Wel van mijn leven! Is er hier nog iets te beleven?”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

Een reactie op De tijd van de beleving…

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Ach, mij was het nog niet opgevallen, maar dat kan ook omdat ik nu “lean” door het leven moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s