Onbegrensd schaamteloos

Ook schaamteloosheid schijnt onbegrensd te kunnen zijn en krijgt nog een extra dimensie als ze gepaard gaat met een grote mond en voldoende brutaliteit. Zo’n cocktail blijkt zelfs tot succes te leiden als de kracht ervan maar groot genoeg is om gebrek aan talent en intellect adequaat te compenseren. Dan hebben de brutalen inderdaad de halve wereld en krijgen ze meer dan genoeg gedaan en al zeker de gunst van de twijfel, waardoor ze telkens op voorsprong liggen ten opzichte van ieder die wat te melden heeft, maar zijn beurt afwacht, omdat elementair fatsoen en een vorm van beschaving dat nu eenmaal vragen. Wat het ongemak bij wie dat ziet, niet wegneemt, eerder groter maakt om tot verwondering en ook wel verontwaardiging te leiden. Vooral als en omdat die schaamtelozen, die praatjesmakers er steeds weer mee weg komen en op een of andere manier nooit door de mand vallen. Waarvan het meest spraakmakende voorbeeld wel Heleen van Royen is, die nooit op talent, op kwaliteit of op de aflevering van een goed product te betrappen viel, maar desondanks wel alle media – aandacht kreeg. Zonder dat het ook eens stiller werd of de andere kant op werd gekeken als ze weer eens om aandacht vroeg. Elke keer weer zagen de media brood in haar praatjes zonder dat dieper werd ingegaan om het hoe en waarom van haar activiteiten en probeersels, laat staan dat gepoogd werd om die op hun merites te beschouwen.
En dat hele verhaal, dat schouwspel rondom haar blijft zich herhalen, met haar mateloze schaamteloosheid  telkens weer als aanleiding. Hoewel ze zichzelf nu daarin echt overtroffen heeft en je als toeschouwer slechts plaatsvervangend gegeneerd kan maken. Want was ze al niet voor een kleintje vervaard om zichzelf te kijk te zetten, dat was tenminste nog tot daar aan toe, omdat het haarzelf betrof en zij het zichzelf dus aandeed. Maar de grens van de betamelijkheid heeft ze deze keer gepasseerd met haar nieuwste bezigheid, namelijk het filmen, het maken van een documentaire met haar moeder als hoofdpersoon in haar eigen dementeringsproces dat door haar dochter Heleen met camera wordt vastgelegd. Mag gerust respectloos genoemd worden en al helemaal als het resultaat natuurlijk voor goud geld verkocht is om als serie door SBS6 uitgezonden te worden, terwijl het ook nog eens als film langs de Nederlandse bioscopen gaat. Ongelooflijk, maar opnieuw mogelijk gemaakt en toegestaan door de media, met de Volkskrant voorop die hijgerig aan de voeten van Heleen van Royen lag en haar wat graag drie pagina’s gunde. Om menige lezer achter te laten met de vraag of er op de redactie dan niemand is die over die talentloosheid een genadeloos filter weet of durft te leggen. De beschaving en de samenleving zouden daar alleen maar mee gediend zijn.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Onbegrensd schaamteloos

 1. Peter zegt:

  Ik kan wel heel goed begrijpen waarom jij niets met Heleen van Royen hebt. Had het graag willen meemaken, mij part op SBS 6, Heleen van Royen, 24 uur met…. Rob, nee niet Rob Oudkerk maar Rob uit Schimmert. 🙂

 2. Mack zegt:

  Haar moeder zou het er vast mee eens geweest zijn.

  • robschimmert zegt:

   Dat doet niks af aan de smakeloosheid en onbeschaamdheid van deze dame.

   • Mack zegt:

    Ik weet niet goed wat ik daarvan moet vinden. Mijn moeder zou me lynchen als ze wist dat ik dat met haar zou doen. Maar als je nu zo bent opgevoed, je doet er niemand kwaad mee, en je wilt de wereld laten zien hoe erg dementeren is, is dit dan zo verkeerd?

    Ik stel nu een vraag waar ik zelf ja op zou antwoorden, maar ben nu gewoon benieuwd naar het waarom dit zo verkeerd is.

    • robschimmert zegt:

     Heleen van Royen heeft haar verleden tegen. Dat kenmerkt zich alleen maar door aandachttrekkerij, op tv, met haar boeken. Een aaneenschakeling van opvallen, met haar huwelijk, haar scheiding, haar seksualiteit. Ze was en is nog altijd een open boek, waar niks op tegen is zo lang het haar zelf betreft. Maar om haar dementerende moeder daar nu ook in te betrekken, gaat wat mij betreft te ver. Bovendien is er al genoeg zichtbaar gemaakt en besproken over de ramp, de straf die dementie is. Waardoor onduidelijk is wat van Royen met haar camera daar nog aan heeft toe te voegen, zonder dat ze zich een professioneel filmer of documentairemaker kan noemen. Waarschijnlijk was het hele onderwerp toch nog actueel genoeg om er ook een graantje, waaronder dus aandacht, van mee te pikken. Het spijt me maar iets anders kan ik er niet meer van denken.

 3. Sjoerd van bVision zegt:

  Ik zou het in ieder geval niet gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s