Toch een uitzondering?

Het volgende bericht stond vandaag in Dagblad de Limburger:
“Acht statushouders uit Roermond, Leudal en Echt-Susteren hebben een werkcontract gekregen bij Creusen Motors in Roermond. Ook doet Creusen een donatie aan Vluchtelingenwerk Limburg voor haar inzet. Sinds oktober vorig jaar hebben twintig statushouders gewerkt aan een projekt om e-bike-motoren te assembleren. Ze voldeden bijna allemaal aan de verwachtingen, maar Creusen kon maar aan acht mensen een contract aanbieden.”
Bij eerste lezing vond ik het best een opwekkend bericht en wilde dat daarom integraal hier plaatsen, als een soort tegenwicht tegen alle negativisme die maar niet schijnt te kunnen stoppen rond immigratie, asielzoekers en vluchtelingen. En nog steeds ding ik niets af op de inhoud van dit nieuws, waarin het initiatief van dat Roermonds bedrijf Creusen Motors terecht centraal staat. Maar tegelijk bekroop mij ook een ander, onbestemder gevoel, toen ik er verder over ging nadenken. Vooral over het feit dat dit bericht een plaats in de krant kreeg. Want die enkele plaatsing ervan impliceert in feite dat die actie van Creusen Motors toch iets bijzonders is. Misschien zelfs wel uitzonderlijk, hoewel ik dat toch oprecht niet hoop.
Het neemt echter niet weg dat het hele verhaal, de publiciteit die eraan gegeven wordt, een onprettige bijsmaak te weeg brengt en bijvoorbeeld doet denken aan soortgelijke berichtgeving in de vooroorlogse periode, toen ons land ook werd overstroomd met vluchtelingen, die toen afkomstig uit Nazi – Duitsland waren. Met dezelfde belichting van goede daden van ons Nederlanders. Alsof het niet de gewoonste zaak van de wereld was en nog is, die helpende hand, die barmhartigheid. Dus niet. Want anders zou er niet zo omstandig over bericht worden. Met als bijkomend opvallend feit dat de wijze waarop er opnieuw mee omgesprongen wordt, alleen maar leert dat we dus niets veranderd zijn noch geleerd hebben, alle goede bedoelingen van Creusen Motors ten spijt. Want dat blijven druppels op een gloeiende plaat, die dus goed voor de krant zijn, omdat ze spijtig genoeg tot de uitzonderingen behoren.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Toch een uitzondering?

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Doen ze het nu wel, of niet goed… Die vraag blijft bij mij hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s