Het geval – Wilders

Hem een patient noemen is een brug te ver, zoals het ook lastig is om uit zijn gedrag een samenhangend ziektebeeld te destilleren. Maar dat hem pathologische trekken toegedicht kunnen worden, lijdt geen twijfel. Daarvoor wijzen de feiten toch te veel in dezelfde richting. Want er is natuurlijk veel met Wilders – want dat is de man im Frage – aan de hand. Ordening van al zijn uitspraken en publieke optredens leiden namelijk tot een verontrustend profiel. Verontrustend omdat het om iemand gaat die dingt naar de macht, daar ook kans op maakt. Want met een groeiende aanhang komt hij daar steeds dichter in de buurt. Dat is bepaald geen wenkend perspectief omdat volstrekt onduidelijk wordt wat een land overkomt waar iemand regie mag gaan voeren over het regeringsbeleid, die nog niets aan deskundigheid en ervaring ermee bewezen heeft en eerder grote vragen oproept ten aanzien van de stabiliteit van zijn persoonlijkheid en humeur, nog afgezien van zijn politieke escapades, die zeker geen affiniteit met participatie en democratie verraden. Want een politieke partij met één lid is in de Nederlandse parlementaire geschiedenis nog nooit vertoond, zoals het evenzo ongekend is dat dat ene lid ook het monopolie bezit voor de samenstelling van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezing en verder dus ‘partijvoorzitter’ en fractievoorzitter in diezelfde Tweede Kamer is. Een wonderlijke en, zeg maar gerust, twijfelachtige constructie. Maar daarmee is het verhaal – Wilders zeker nog niet klaar.
Want omdat hij een broertje dood heeft aan alles dat met journalistiek te maken heeft, zal hij ook nergens en nooit in een interview prijken. Hij stelt zich daarvoor niet beschikbaar, omdat ‘zijn woorden altijd verdraaid worden’. Met die achterdocht is de stap naar Twitter als middel om de eigen mening te verkondigen snel gemaakt. Met 140 tekens als beperking, maar kennelijk ook als stimulans om tot bondige formuleringen te komen. Kreten dus, waarin de nuance altijd ver te zoeken is, maar met de kracht dat ze tenminste authentiek zijn en rechtstreeks uit de koker van Wilders komen. Met alle gevolgen van dien. Want wie is er nog niet bij hem aan de beurt geweest? Wie heeft hij niet bestookt vanuit dat bolwerk van wantrouwen waarin dus geen enkele ruimte is voor een gedachtenwisseling. Trouwens nergens in de omgeving waar Wilders is en dus heerst en tegelijk altijd over zijn schouders kijkt. Omdat hij niks en niemand vertrouwt. Zodat het de vraag is hoe hij zich dan verhoudt tot het volk namens wie hij zegt te spreken en aan wie hij het land beweert te willen teruggeven. Moet dat volk hem dan op zijn blauwe ogen geloven? Of is hij elk gevoel voor realiteit kwijtgeraakt in zijn eigen wereld, waarin de waan en wantrouwen heersen? Dat zijn de vragen die langs de weg van het vermoeden nu in de buurt van de zekerheid komen. Over twee maanden zal het helder zijn of Nederland deze diagnose deelt en daaruit conclusies getrokken heeft.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het geval – Wilders

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik vrees het ergste, tot een burgeroorlog toe…

  2. Peter zegt:

    Kijk als Wilders via twitter bekend maakt, dat er razzia’s gaan plaatsvinden en dat iedereen mag nee moet meehelpen en dat we daarna ons land terugkrigen, dan lijkt me dit een duidelijke boodschap. Dan ga ik dus onderduiken. Gelukkig woon ik 3 km. van de grens, in no time nog voor het krieken van de dag ben ik in België. 😉

  3. Emigrant zegt:

    Die blauwe ogen van hem zijn kontaktlenezen, had ik begrepen. Hij ziet er steeds Indischer uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s