Over inkomensverhoudingen

Soms spreken feiten voor zichzelf en behoeven ze eigenlijk geen commentaar. Maar enige oplettendheid is toch geboden. Bij lezing van de volgende cijfers kunnen beter de veiligheidsriemen aangehaald worden om een val van de stoel te voorkomen. Zo zijn daar allereerst wat resultaten van een onderzoek dat naar beloningsverhoudingen binnen de Britse arbeidsmarkt werd gedaan. Die wezen uit dat een Britse topbestuurder afgelopen woensdag na afloop van zijn lunch, dus rond de middag van de vierde januari, gemiddeld al 33.300 euro had verdiend. Wat evenveel is als het gemiddelde jaarinkomen van een Britse werknemer.  In die berekening werden alle topmannen en – vrouwen meegenomen die per jaar een inkomen van 4,7 miljoen euro incasseerden en daarmee goed waren voor zo’n duizend pond per gewerkt uur. Wat plusminus 29 keer zoveel is als de gemiddelde Brit met werken verdient. Eerste reactie zal ongetwijfeld iets zijn van een ‘goh, goh, echt Engels’ en ‘wat halen ze in hun hoofd om de EU te verlaten?’ ‘Moeten de verschillen met een Brexit dan nog groter worden?’.
Maar het is misschien wel wijs om toch enigszins het zwijgen ertoe te doen. Want ziet het er in Nederland zoveel beter uit wat betreft de inkomensverschillen? Welnu, de loonkloof is niet zo waanzinnig groot als aan de andere kant van de Noordzee. Maar ook hier lijkt de ongelijkheid tussen veelverdieners en gewone werknemers, vooral in de bank – en verzekeringswereld, duidelijk groter te worden. De top verdient hier ook al zo’n 13,4 keer zoveel per jaar als de gemiddelde medewerker bij hetzelfde bedrijf. En de laatste zes jaar zijn die verschillen zienderogen toegenomen, doordat in die periode het bruto jaarloon van de topverdieners met gemiddeld 22% groeide, terwijl het gemiddelde cao-loon in die zes jaar met zes procent steeg. Waar verder geen woord Spaans bij is en welke boodschap ook niet verpakt behoeft te worden of nog vraagt om een commentaar van de zijlijn. Met een beetje moraal, gezond verstand en gevoel voor rechtvaardige verhoudingen zijn conclusies zo getrokken, afgezien van het feit dat dat wel met hoofdschudden gepaard zal gaan. Op zijn minst.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Over inkomensverhoudingen

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    En ik denk ook niet dat dat onder het kabinet van blonde Greet zal veranderen…

  2. Peter zegt:

    “The pen may be mightier than the sword, but the purse is mightier than the pen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s