Gewaarschuwd voor Poetin

Hoe lang moet er eigenlijk nog gewacht worden op de druppel die de emmer doet overlopen? Het geduld dat de wereld heeft met de streken van Poetin lijkt waarachtig eindeloos. Waardoor hij met zijn politiek banditisme maar blijft wegkomen en dus resultaten mag boeken. Het is niet te geloven waartoe deze oud – KGB’er in staat is en ook wordt gesteld door de argeloosheid die zoveel is als het geloof dat deze vos met zijn haren ook zijn streken zou moeten hebben verloren. Ik ben in elk geval stomverbaasd over al dat wegkijken en accepteren dat zijn daadkracht te vinden denkt in resoluties, moties, sancties en andere papieren tijgers. Die natuurlijk geen enkel effect sorteren bij een man die in hart en nieren KGB’er is gebleven, want in die sfeer en cultuur gepokt en gemazeld is, dus ook niks anders kan dan intrigeren en destabiliseren omwille van dat ene doel, de macht van Rusland en hemzelf, waarvoor dus alle middelen geoorloofd zijn. Zodat de opeenvolging van al zijn daden logisch is, samenhangend en wel uit elkaar konden voortvloeien en in elk geval steeds onder dezelfde noemer geschaard kunnen worden. Of het nu gaat om de gifmoord op Litvinenko, de annexatie van de Krim, het massale dopinggebruik van de Russische sporters, het traineren en tegenwerken van het MH17 – onderzoek om de uitkomst daarna in een tegengesteld daglicht te plaatsen, de interventie in de Syrische burgeroorlog, de plotselinge vriendschap met Erdogan, de Russische hacks voorafgaand aan en tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de rol op de achtergrond in de Donbass-oorlog.
Ontkennen wordt, als dit alles samengevoegd wordt, toch wel heel lastig gezien een voortdurend terugkerend patroon. Met telkens die bijna onverhulde activiteit buiten de Russische grenzen, die ook nog eens doorlopend steels en sneaky is en telkens weer terug te voeren blijkt naar de inner circle rondom Poetin, die wel de regie lijkt te voeren van dit gehele spel, dat zeker een vervolg zal krijgen. Want dat hij op het vinkentouw zit om zijn invloed in Europa te doen groeien ten koste van de kracht van de EU, kan geen enkele twijfel lijden. Hij heeft zijn vijfde colonne immers al gereed, gekleed als deze is in het jasje van het populisme en belichaamd in de vorm van de Hongaar Orban, de Italiaanse Lega Nord en Marine Le Pen plus in Nederland Wilders en een aantal afsplitsingen en satellieten, die er geen van allen een been in zien om de EU  compleet te ontmantelen en dan terug te keren naar de natiestaat. Met dus op de achtergrond Poetin, die in zijn vuistje staat te lachen, als hij al niet handenwringend nadenkt over de volgende stap. Ik kan het onmogelijk meer anders zien, met name na de geopenbaarde onbeschaamdheid van hem om de Amerikaanse verkiezingen te willen beïnvloeden. Dan moet je wel erg weinig scrupules hebben. Het is maar dat men dat dan vast weet voordat die druppel komt waardoor de emmer echt en rampzalig overloopt.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Gewaarschuwd voor Poetin

 1. Mack zegt:

  Ik heb toch een vraag. Waarom denken de Russen geheel anders over dit soort zaken?

  • Peter zegt:

   ‘De Rus’ denkt niet, de gemiddelde Rus volgt de autoriteit.

  • robschimmert zegt:

   Omdat het Russen zijn, dus in een geheel andere wereld en cultuur leven, met een andere voorgeschiedenis.

   • Mack zegt:

    Is onze cultuur beter?

    • robschimmert zegt:

     Weet ik niet. Maar zoals gezegd wel anders. Ik ben niet van het standpunt dat culturen en beschavingen met elkaar aan wedijver moeten doen, met natuurlijk de Westerse beschaving of cultuur steeds als de voorspelbare winnaar. Of een en ander in dit kader relevant is, betwijfel ik. Ik probeer slechts op het gevaar van Poetins politiek te wijzen.

    • Mack zegt:

     Ik heb hier zoveel vragen over. Er zitten een reeks aannames in jouw voorbeelden waarvan niet vaststaat dat Poetin erachter zat. Van de dingen waar hij wel achter zit, is het de vraag of Poetin het niet met goede intenties deed. De Amerikanen hebben toch ook een stuk Cuba ingenomen? Zij grijpen toch ook in in Syrie?

 2. Een kritische lezer zegt:

  Putin is het gevaar niet, dat komt uit een onverwachte hoek.

 3. Peter zegt:

  Dit is het jaar van de ontknoping, in het stuk staan een aantal feiten. De meeste Russen steunen Poetin om dat Poetin geeft wat de Russen willen, een grote leider en de illusie van groots Rusland. Trump wil hetzelfde, hetzelfde laken en pak. In Europa zitten er ook een paar. We hoeven hier toch niet achterna te lopen? Ik laat me in ieder geval niet foppen.

 4. Sjoerd van bVision zegt:

  We doen hier hetzelfde met blonde Greet, zo verbaasd ben ik dus niet.

 5. Ximaar zegt:

  Het probleem is dat zowel de Russen als de US-burgers en ook de Turken en de Nederlanders nieuws door een bepaalde bril voorgeschoteld krijgen. Nieuws dat in het straatje past. Voor de Russen lost Putin een probleem in Syrie op dat de Amerikanen niet op konden lossen. Voor de Turken steunen de Amerikanen hun grootste aardsvijand; de Koerden. Over de bezetting van Noord-Ierland door de Engelsen hoor je tegenwoordig weinig. Het veto-gedrag van de USA waar het Israel betreft is ook meer dan onfris. En zo zijn er nogal wat zaken waar je op een andere manier tegenaan kan kijken en onze media niet doet uit angst voor kijkers, lezers en dus inkomstenverlies.

  • robschimmert zegt:

   Ik probeer te betogen dat Poetin zijn KGB – verleden getuige alle Russische initiatieven op het wereldtoneel steeds minder verloochent. Het is intrigeren en destabiliseren geblazen. Denk aan Moldavie, Georgie, de Krim, Oekraine en reken erop dat de Baltische staten ook aan de beurt komen. Balansen, ontstaan door de NAVO en de EU, probeert hij driftig te verstoren. Hij wordt daarbij ook nog eens geholpen door Europese vriendjes als Orban, Le Pen, Wilders, Farage, Boris Johnson. Ik wilde van al die ontwikkelingen, die objectieve feiten genoemd mogen worden, nou eens behoorlijk ongerust worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s