Twee VVD – lichten

De Kamerverkiezingen die medio maart gehouden zullen worden, werpen hun schaduw al nadrukkelijk vooruit. Wat is namelijk een tijdspanne van tien weken? Vandaar dat het toch dienstig is om gedrag en bewegingen van allen die politieke ambities hebben, in dat licht te bezien en ook te beoordelen. Want het was dus allesbehalve toeval dat Lodewijk Asscher gisteren wat graag in Vlijmen acte de présence gaf bij de huldiging van wereldkampioen darts Michael van Gerwen  en natuurlijk ook bereid was om daar gloedvol te speechen. Weliswaar formeel namens het kabinet, maar het was tegelijk mooi meegenomen dat hij zijn andere gezicht ook kon laten zien. Want natuurlijk was hij daar meer lijsttrekker van de PvdA dan dat hij zich daar vice-premier voelde. Wie zou zo’n kans voor open doel trouwens laten liggen in deze tijd zo vlak voor de verkiezingen? Asscher dus niet, met zijn goede gevoel om in de juiste hoedanigheid op de juiste plek en op het correcte moment te zijn. Sensitiviteit heet dat, Fingerspitzengefühl. Iets dat twee VVD – Kamerleden juist nu campagnetijd lijkt aan te breken, zo deerlijk blijken te missen. Want enig begrip van maatschappelijke urgentie ontbreekt bij hen ten enen male, terwijl ze daarvoor juist in de volksvertegenwoordiging gekozen zijn. Waar van hen verwacht mag worden dat zij de vinger aan de pols van de samenleving hebben, voortdurend de tijdgeest peilen, is dat voor hen toch wat te hoog gegrepen.
Zodat ze nog alleen maar vervallen in ordinaire belangenbehartiging zonder verder te snappen wat er in en rondom ons land speelt. De Syrische burgeroorlogen, de aanslagen in Turkije, de geopolitieke ambities van Poetin, de onzekerheden rond Trump, een EU die steeds meer onder druk komt te staan, de aanstaande Brexit en dan nog het groeiend verzet tegen de globalisering en het neo-liberalisme, dat met name vorm krijgt in een aanwakkerend populisme. Toch niet de geringste kwesties, die niet aan die twee VVD’ers, Ziengs en Lodders, zijn besteed, die althans het beeld oproepen dat ze daarvoor niet zijn ingehuurd. Wel voor de mobilisering van de verontwaardiging over vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit, en voor het aanjagen van de discussie of boterhamworst, gehakt en bitterballen wel zo genoemd mogen worden als ze louter vegetarisch samengesteld zijn. Kortom, een vraagstuk van levensbelang waarvan de maatschappelijke orde op haar grondvesten schudt. Want zo mag de bemoeienis van nota bene twee VVD – Kamerleden toch wel geduid worden, tenminste bezien vanuit hun invalshoek. Maar of de kiezer daar op dit moment echt op zit te wachten, staat te bezien. Want met hun getuigenis van zoveel onbegrip en kunde konden zij hun ontslagbrief voor de Kamer al hebben geschreven. Met daaronder hun naam, voorzien van hoogachtend en een vriendelijke groet, Ziengs en Lodders, als de lichten die in hun eigen duisternis doven.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Twee VVD – lichten

  1. Peter zegt:

    Zet dat eens af tegen het ‘anti’ rookbeleid van de VVD, waarin Edith Schippers, onze minister van volksgezondheid, de tabaksproductie beschouwt als een normale bedrijfstak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s