Zinnen en zienswijzen

Het is geen kwestie van rijk rekenen. Maar als zo’n zevenhonderd kiesgerechtigde inwoners van Schimmert zich de moeite getroost hebben om hun zienswijze kenbaar te maken om op die manier bezwaar aan te tekenen tegen de voorgenomen samenvoeging van de gemeenten Nuth, Onderbanken en Schinnen, dan is er wel degelijk sprake van een belangrijk democratisch feit. Een vaststelling die met name gewicht krijgt als de betekenis in herinnering wordt geroepen welke gehecht werd aan de uitkomst van het landelijk referendum over het associatieverdrag van de EU met de Oekraïne. Dat heeft toch de binnenlandse politiek gedurende de tweede helft van 2016 danig beheerst. En dat terwijl er sprake was van een opkomst van 32%, waarvan 60% dus tegen dat verdrag stemde. Wat neerkomt op 19% van heel stemgerechtigd Nederland, waaraan al met al zoveel gehoor is gegeven, door Rutte cum suis, het Nederlandse parlement, terwijl de EU daarover ook nog eens aan de praat is gehouden. Wat een nee-stem dus niet vermag. Nou, en waarom zou dat op lokaal niveau ook niet kunnen. Te meer omdat de verhoudingen daar nog wel wat scherper liggen. Want Schimmert kent circa 2700 kiesgerechtigde inwoners. Ongeveer de helft ervan tekende al een petitie tegen het raadsbesluit om in te stemmen met de voorgestelde herindeling. Omdat de wet vereist dat bezwaren individueel door middel van een zogenoemde zienswijze kenbaar moeten worden gemaakt, hebben vervolgens zo’n zevenhonderd Schimmertenaren hun ‘zienswijze’ beargumenteerd en schriftelijk uitgebreid toegelicht en geadresseerd aan de gemeenteraad.
Welke zevenhonderd een aanmerkelijk aantal is, als het afgezet wordt tegen het opkomstcijfer tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat bedroeg 60%. Ofwel 1620 inwoners van Schimmert oefenden hun stemrecht in 2014 uit. Van dit aantal heeft 43% zijn zienswijze op het genomen raadsbesluit geformuleerd. Dit mag gerust een opmerkelijk hoog aantal genoemd worden, vooral bezien in het licht dat het verrichten van dit soort activiteiten altijd een hoge drempel kent. Want over het algemeen zet men zich niet zo snel en gemakkelijk aan het schrijven, zeker als het ook nog om zoiets betrekkelijk abstracts als een gemeentelijke herindeling en een raadsbesluit gaat. Genoeg reden om dus verheugd te zijn over deze overduidelijke betrokkenheid binnen de Schimmertse gemeenschap, die gaande de rit ook steeds meer is gaan optrekken met protesterende inwoners uit het naburige Hulsberg. Waardoor, en dus ook door het grote aantal van de ingediende bezwaren, er nog goede hoop gekoesterd mag worden dat de race nog lang niet gelopen is. Zeker is in elk geval dat de initiatiefnemers van dit verzet al met de volgende stappen bezig zijn. Want dat die komen lijkt welhaast zeker.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zinnen en zienswijzen

  1. Peter zegt:

    Zo komt democratie ook weer tot leven….

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Een kleine minderheid in de gemeente Nuth zullen ze wel denken. Aan de ander kant denk ik dat schimmert en Hulsberg beter bij Valkenburg passen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s