Populisme volgens Heijne

Moet je als weblogger het wiel nogmaals uitvinden als een voortreffelijk essayist als Bas Heijne – trouwens dit jaar van de P.C. Hooftprijs – dat al voor je heeft gedaan door de bronnen en oorzaken van het hedendaags populisme te benoemen en door de redenen van de woede van de witte man nog eens haarscherp te karakteriseren. Wat hij dan als volgt doet:
” De gigantische toename in kennis, samen met het wereldwijde perspectief dat ermee gepaard gaat, het besef dat alles met alles verknoopt is geraakt tot een schier onontwarbare kluwen, heeft voor steeds meer mensen de wereld en hun eigen rol daarin onbeduidend en onoverzichtelijk gemaakt. Het populisme van Trump, en van zoveel andere hedendaagse politici, met onder andere Wilders voorop, beantwoordt aan de twee grote verlangens van onze tijd: het maakt de wereld weer simpel en het geeft de burger de illusie van zelfbeschikking terug, het idee dat hij de wereld toch weer gewoon naar zijn hand kan zetten. Anders gezegd, dat hij niet langer object is, maar gewoon weer subject.
Ik wil mijn land, mijn geld, mijn vrijheid terug, zogezegd.
Dat gaat vanzelfsprekend met woede en frustratie gepaard, aangezien er ook vijanden worden aangewezen die de verwezenlijking van dat zelfbeeld dreigen te dwarsbomen – dat zijn de buitenstaanders die jouw wereld dreigen over te nemen. Maar het zijn vooral de mensen die je willen verhinderen de wereld te zien zoals jij wilt – de elite die de idealen van de Verlichting belijdt, in ieder geval met de mond, de rekkelijken die de zuivere islam hebben verraden en de experts die feiten blijven aandragen die niet stroken met dat door jou gewenste wereldbeeld.”
Waar dus niets aan toegevoegd behoeft te worden, laat staan de poging te ondernemen om een en ander nog helderder te formuleren.
.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Populisme volgens Heijne

  1. Peter zegt:

    Prima als je kort en bondig in een aantal zinnen het een en ander helder kan verklaren, maar Rob dit is pas het begin. Wat veel meer nodig is vanuit verschillende ooghoeken zaken te bekijken, te spreken met, en het te beschrijven wat er hen heen gaande is, ….. dus de webloggers zijn lang niet klaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s