De slaven van deze tijd

Zou het te ver gaan om ze de slaven van de eenentwintigste eeuw te noemen, de mager tot karig betaalde mensen die zich de benen uit de kont lopen en zich het licht uit de ogen rijden om al die on line – shoppers maar vooral zo snel mogelijk op hun wenken te bedienen? Op ieder moment van de dag. Waardoor allicht de indruk kan ontstaan dat zij vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week klaar hebben te staan. De koeriers van deze wereld. Zzp’ers, zogenaamd zelfstandigen die zich mogen, nee moeten verhuren aan zo’n multinational als PostNL, DPD of GLS, die deze mensen, blij als ze zijn nog werk te hebben nadat ze er elders al uit gebonjourd zijn, tot op het bot uitknijpen. Wat kunnen zij nog anders dan dienstig en nederig zijn in een arbeidsmarkt, die volkomen vrij is en waar op de onderste lagen de concurrentie moordend is? Zodat die koeriers dus inderdaad met huid en haar overgeleverd zijn aan het spel van de vrije markt en nagenoeg verpletterd worden door de krachten en machten die daar aan de touwtjes trekken. En dan wordt je dus zelfstandig genoemd, heet je een ondernemer, maar dus wel een die genadebrood eet en ook nog eens de volle mep aan premies voor echt alle verzekeringen maar heeft te dragen.
Want een werkgever die een deel van die last voor zijn rekening neemt, is er niet meer. Dus is het kassa haast iedere dag bij die koerier, die zzp’er die waarachtig elke maand wel peentjes zweet bij het opmaken van de balans van zijn werk gedurende de voorgaande dertig dagen. Geen haan die ernaar kraait noch daar ook maar wakker van ligt. Niet bij PostNL, DPD of GLS, terwijl de doorsnee – consument alweer bezig is met de volgende aanschaf bij de zoveelste webwinkel en als enige zorg heeft dat dat koopje maar zo snel mogelijk wordt bezorgd, zonder dat het scheelt op wat voor een tijd dat gebeurt. Als het maar komt en liefst a.s.a.p, overeenkomstig de wetten van de 24uurs-economie. Waardoor als vanzelf dat verdomhoekje ontstaat waar alleen nog maar plek is voor die koeriers, die zzp’ers, van wie snelheid, flexibiliteit en accuratesse wordt verwacht. Met de stress en een hongerloon als de opbrengst ervan plus de wetenschap van een slavenbestaan waaraan geen ontkomen meer is.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De slaven van deze tijd

 1. Mack zegt:

  Misschien dat er zo op ze wordt teruggekeken, maar ik denk dat Pakistaanse arbeiders in Dubai eerder voor die titel in aanmerking komen. Of mensen in Amerika met drie banen.

 2. Sjoerd van bVision zegt:

  Het is een hele nieuwe economie die aan het ontstaan is. Straks hebben we alleen nog maar foodcorners in de centra en zit iedereen lekker thuis achter zijn computer te shoppen… Dat is heel mooi voor alle mannen die er toch maar achteraan liepen…

  • Peter zegt:

   ik moet hoer niet aan denken…..dit lijkt me ook een doodlopend spoor…. het maakt witte mannen nog bozer en de zwarten deplorable… De redding van steden is kwaliteit, vakkennis, fatsoenlijke banen. Weg met de rommel!

 3. Margo zegt:

  Ik hoorde laatst iemand vertellen dat die pakjesbezorgers onder enorme druk staan, belabberd verdienen en dat nog alleen als er binnen een uur een onmogelijk haalbaar aantal pakketjes wordt afgeleverd. Wat ervan waar is weet ik niet, maar ik zou er niet van opkijken. Wij nemen vaak pakketjes voor de buren aan, ik begrijp nu dat ze van de welwillendheid van buren afhankelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s