Mollen en spagaten

Het leven kan soms behoorlijk ingewikkeld worden als je tuinier en natuurliefhebber tegelijk bent. Aan spagaten en dilemma’s dan namelijk geen gebrek. Ik beperk me tot één sprekend voorbeeld, dat ook nog kenmerkend is voor deze tijd van het jaar. Er gaat geen decembermaand voorbij, tenzij het vriest dat het kraakt, of je weet dat het staat te gebeuren dat de tuin die zo lekker winterklaar is gemaakt, opeens op de korrel wordt genomen als de mollen hun wegen gaan zoeken om voedsel te vinden en dus gazons en bloemenperken, blind als ze zijn, op de schop nemen. Geen houden aan hun lukraak gegraaf, waardoor her en der en meestal op de minst gewenste plaatsen het resultaat van hun werk in de vorm van molshopen aan de oppervlakte komt. De vrucht van je urenlange arbeid wordt in een ommezien teniet gedaan, waardoor je inwendig zou moeten koken, maar daarin geremd wordt door de natuurliefhebber in je. Want die fluistert in dat de mol nuttig bij uitstek is, terwijl zijn aanwezigheid een graadmeter is voor de kwaliteit van je grond. Wat je dan maar op de koop neemt.
Maar als dan ook nog binnen je gehoorsafstand wordt gemompeld dat het zulke aandoenlijke diertjes met van die mooie vachtjes zijn, dan moet je van goede huize zijn om al die Momfers van deze wereld niet met fluwelen handschoenen tegemoet te treden. Want van bestrijden met de harde hand kan natuurlijk geen sprake zijn, hoewel het natuurlijk wel het meest effectief is, want met gegarandeerd resultaat. Zodat de natuurliefhebber in mij en ook mijn week gemoed het pleit in hun voordeel beslechtten met als uitkomst die halfbakken oplossing die bij zo’n spagaat hoort en per saldo nergens toe leidt. Dat blijkt uiteindelijk wel het ware verhaal. Omdat een fles in een mollengang uiteraard heel stoer oogt en waarschijnlijk wel eens probaat kan zijn om onze vrienden de mollen te verjagen. Alleen deze keer en bij mij niet. Want hoewel hun domein  omsingeld is met een dozijn flessen, hebben ze die hindernissen ook weer weten te omzeilen en graven en ploegen ze inmiddels op een andere strook lustig verder. Zodat ik het waarschijnlijk echt op een drinken moet zetten om ze definitief te kunnen verjagen. Dat bedoelde ik dus toen ik zei dat het leven best ingewikkeld wordt als je twee liefdes tegelijk moet voeden en onderhouden.
Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s