De maat van Wilders

Omdat ik nog lang niet klaar ben met het verschijnsel dat Wilders heet, herhaal ik hier graag een deel van een commentaar dat vandaag op de voorpagina van Dagblad de Limburger stond en dat ik van harte onderschrijf. Het is van de hand van economie-redacteur Peter Kamps, die mijn gedachten wel kon hebben gelezen:
Dat op PVV-leider Geert Wilders geen maat staat, dat wisten we al. Maar na gisteren weten we ook dat hij de regels van het spel wil herschrijven en naar zijn hand wil zetten. Politiek speelt zich naar zijn opvatting niet af binnen de regels van de rechtsstaat, maar buiten het recht om. Een rechter die hem veroordeelt wegens groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie noemt hij knettergek. In plaats van zich schuldbewust en eervol neer te leggen bij het oordeel en daarmee respect te betonen aan de rechtstaat, schiet hij deze compleet en compromisloos aan flarden. Het patroon is inmiddels bekend, maar kennelijk nog lang niet uitgeput.
Wie niet voor Wilders is, is tegen hem en zal dat weten ook, of dat nu een politicus, een staatshoofd of een rechter is. In het land van Wilders geldt Wilders’ wet en geen andere. Wilders is daarmee een even geniale als onvoorspelbare en gevaarlijke politicus. Geniaal omdat hij het politieke spel kan lezen als geen ander, benoemt wat pijn doet en schuurt, zich afzet tegen de elite en daarmee grote delen van het volk weet te beroeren. Dat maakt hem tegelijk ook zo onvoorspelbaar en gevaarlijk. Onvoorspelbaar omdat niemand weet waar het politieke spel bij Wilders begint en eindigt en wat zijn echte opvattingen nu werkelijk zijn. Daar komen we pas achter als Wilders de macht in handen krijgt en de echte Wilders opstaat.”
Als het dan maar niet te laat is, voeg ik er volledigheidshalve aan toe.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De maat van Wilders

  1. cpluzc zegt:

    De echte Wilders laat zich al zien sinds zijn vertrek uit de VVD. Wat we sindsdien zien en horen is alles wat hij te bieden heeft. En de kiezers zullen zich straks ook weer laten zien en dan zullen we horen of die meer te bieden hebben.

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik kan me daarbij wel aansluiten. Het is een levensgevaarlijke manneke mocht hij ooit aan de macht komen. Oplossingen heeft hij niet, dat laat hij aan de gevestigde partijen over.

  3. Peter zegt:

    Opvallend dat Kamps gebruik maakt van het frame van Wilders over dé elite en hij alléén benoemt wat pijn doet. Het spookbeeld van de gevaarlijke gek is ook niet onbekend. Het herhalen en demoniseren maakt zo iemand alleen maar sterker, je maakt er een mythe van. Terwijl Wilders zelf puur theater speelt in zekere zin is deze houding zijn enigste optie, verder heeft hij niets te bieden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s