BN’ers aan de praat

Vaker wekken Bekende Nederlanders, waarmee dus de hele echte worden bedoeld, de indruk dat de door hen verkregen status hen behoorlijk in de bol is geslagen. Want wie een beetje attent is, zal snel merken dat menige BN’er er bepaald niet wars van is om een eind in de ruimte te wauwelen, het niet zo nauw met de werkelijkheid te nemen en er ook geen been in ziet om er een forse dosis fantasie op los te laten. Omdat ze denken toch wel geloofd te worden, ook als ze hun eigen leven en hun geschiedenis daarmee verfraaien en opleuken, dus bijna in de buurt van het liegen komen. Want dat moet je toch zo ongeveer wel denken als twee van die BN’ers met en door hun eigen verbeelding aan de haal gaan. Waarvan hierna twee voorbeelden, die je haast voetstoots in zou geloven, als je het hele verhaal niet even zou controleren.

Allereerst was daar Art Rooyakkers, vlotte jongen, presentator die van alle markten thuis, dus op de laatste stemdag van de Top 2000 zijn favoeriete platen mocht draaien. Wat uiteraard met veel praatjes gepaard ging, waaronder ook weer dat verhaal dat in zijn jongste jeugd bij hem thuis de Top 2000 alle dagen door het huis schalde. Zijn vader was er gek op en het stond hem nog allemaal levendig voor de geest, die tijd van toen. Klinkt geloofwaardig, tot er zoiets als fact-checking wordt gedaan en diezelfde Art gewoon uit zijn nek blijkt te kletsen, als hij feiten bij elkaar brengt die niets met elkaar te maken kunnen hebben. Want Art is in 1976 geboren en was 24 jaar toen de eerste editie van de Top 2000 werd uitgezonden. Het was de laatste week van 1999, waarin hij onmogelijk zijn jongste jeugd beleefd zal hebben, terwijl hij getuige zijn cv allang niet meer thuis woonde tijdens die milleniumwisseling. Dezelfde dikke duim blijkt Huub Stapel ook te hebben. Want orerend op de markt in Oud Zuid en alsmaar aan de praat over zichzelf verliest hij gaandeweg de controle over zijn geheugen en doet de fantasie de rest van het werk. Hoe kom je anders op het idee om te vertellen dat je op je achttiende jaar – het was 1974 – je gebit hebt laten vernieuwen en herstellen voor een bedrag van 50.000 euro, oftewel 110.000 gulden, die toen de geldende valuta waren? Wat de zoon van een eenvoudige snoepwinkelier in Tegelen zich toen zo maar kon permitteren? Is dat de prijs of de winst van de status van BN’er? Dat je ongeremd en ongehinderd zulke onzin kunt debiteren.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op BN’ers aan de praat

  1. math zegt:

    Lullen laten. Zonde van de tijd die aan zulke kletspraat besteed wordt. Op een hoop vegen met de zwarte-pietenkul en de 4 minuten zendtijd voor de Friese ijsmeesters in het acht uur journaal, terwijl de winter nog moet beginnen.

  2. Mack zegt:

    Als je zo jong bent als Art is het wel zorgelijk als je geheugen je nu al zo in de steek laat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s