Herfstige litanie op het spoor

“Reizigers tussen Den Haag en Utrecht en tussen Schiphol en Nijmegen moeten  ook morgen rekening houden met langere reistijd. De NS zet minder treinen in  omdat door bladeren op het spoor een deel van het materieel beschadigd is.  Op genoemde trajecten valt de helft van de treinen uit. In plaats van ieder kwartier vertrekt er elk half uur een trein. De NS verwacht dat reizigers een
kwartier langer onderweg zijn. Ook vandaag rijden er minder treinen in verband met het herfstweer. Bladeren die tot moes zijn gereden leiden ertoe dat  de treinwielen minder grip hebben. Als er dan geremd wordt, ontstaat er schade.”
Dit staat vandaag te lezen op Teletekst. Als je niet beter weet, bijvoorbeeld omdat je nog niet de jaren hebt, dus niet zo lang mee loopt, neem je dit bericht voor kennisgeving aan en ga je over tot de orde van de dag. Omdat dit kennelijk tot de onontkoombaarheden van deze tijd hoort. Zou horen, liever gezegd omdat er ook nog een andere kant aan dit verhaal is, dat erin bestaat dat er ook een tijd geweest is dat de treinen gewoon bleven rijden ongeacht het jaargetij. En in de herfst als de blaadjes vallen, al zeker.
Maar sinds de privatiseringsslag ook op het spoor is gemaakt, is het fenomeen van de gladde rails en vierkante wielen als gevolg van de ‘feuilles mortes’ onomkeerbaar aan de dag getreden en komt elk jaar weer terug, zonder dat ook maar duidelijk wordt wat er aan de hand is en wat er met het materieel gebeurt en waarom hier pas de laatste twintig, vijfentwintig jaar sprake van is. Een echte verklaring is er nooit door de NS of Pro Rail voor gegeven. Sterker nog, die maken zich er steeds vanaf met dat gebaar van de handen in de lucht, omdat er niets tegen dat voldongen feit te doen is. Waarmee de reiziger het moet doen. En het dus ook doet, behoudens dan die al wat oudere klant die de andere tijd heeft gekend en dit als de zoveelste druppel ervaart die zo langzamerhand bij hem de emmer doet overlopen. Houd het er maar op dat ook dit bepaald niet bijdraagt aan zijn gemoedsrust, hem opstandig en pissig maakt, als hij zich al zo vaak en bij andere gelegenheden als even kansloos voelt weggezet.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Herfstige litanie op het spoor

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Dat noemen ze vooruitgang…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s