Een bron van het populisme?

Het laat mij niet los, die opgekropte woede, het maatschappelijk ongenoegen, de collectieve boosheid, dat alom heersende gevoel van machteloosheid, dat idee dat je geen schijn van kans meer maakt en eigenlijk voortdurend tegen een muur aanloopt. Wat zo ongeveer de bron moet zijn voor het populisme, de demagogen en rechts – extremisten. Waar komt dat sentiment vandaan en hoever staat het van mij af? Of is het veel dichterbij, veel tastbaarder dan ik denk of vermoed? Gaat het om gemoedstoestanden en situaties die in ieders leven van alledag voorkomen? Ook in dat van mij? Nadere beschouwing leert dat de onontkoombaarheden, de voldongen feiten bijna dagelijkse kost voor ieder zijn geworden. Met de mogelijkheid van ze gelaten te accepteren en de andere kant op te kijken. Hoewel het net zo voor de hand ligt om de wenkbrauwen te fronsen en de tanden te knarsen, waar boosheid en woede een logisch gevolg van zijn als het zich maar vaak genoeg herhaalt. En eigenlijk is er geen ontkomen meer aan, aan de effecten van de daden en besluiten van al die instituties die door hun omvang en massiviteit van de mondige burger een machteloze eenling maken. Daarbij gaat het niet alleen om Brussel, maar ook om de multinationals met de oliemaatschappijen voorop die naar eigen goeddunken benzineprijzen vaststellen, zonder dat iets of iemand daarbij iets in te brengen heeft. Maar verzekeraars, pensioenfondsen en banken kunnen wat dat aangaat ook om een boodschap gestuurd worden, met mijn zorgverzekeraar CZ prominent onder zijn gelijken als ze ongevraagd en met een rotsmoes de premies met 9% verhoogt.
Al bijna een jaar doe ik een verwoede poging om mijn effectenrekeningen bij mijn bank afgesloten te krijgen. Tot nu toe zonder resultaat, onder andere omdat het al lastig is om bij het goede filiaal terecht te komen en de weg daarheen te vinden. Want bezoekadressen zijn in die branche allang niet meer openbaar, kennelijk om lastige klanten van het lijf te houden. Ook de klantenservices van telecomproviders hebben zich in de betrekkelijk korte tijd van hun bestaan ontpopt als onneembare bastions, van waaruit de klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd en eigenlijk het meest op zichzelf aangewezen is om zijn problemen op te lossen. Vertel mij er wat van. Nog net geen boeken, maar toch heel veel zou ik erover kunnen schrijven. Overheersend beeld blijft dat de eenling heden ten dage kansloos is in een markt waarin hij geacht wordt zijn weg te vinden, tussen alle kleine letters van die massieve instituten en organisaties. Met de eigen verantwoordelijkheid als het sleutelwoord van het neo – liberalisme, dat daarmee ook de entree verschaft tot de status van woede en machteloosheid van die individu, die zich steeds meer met een kluitje in het riet gestuurd voelt om ten slotte met lege handen te staan en een volgende frustratie rijker. Is het gek dat populisten, demagogen en rechts – extremisten dan met gemak de illusie van een uitkomst en uitweg bieden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een bron van het populisme?

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    De mensen achter de organisaties zijn vaak ver te zoeken. Banken, de Post, de Providers, maar ook de webwinkels… Zo lang als het goed gaat is er niets aan de hand, maar als het fout is verschuilen ze zich in anonimiteit.

  2. Peter zegt:

    Eens, we zijn enorm doorgeschoten in pakweg 25 jaar tijd. Wat nu gaande is, hoe absurd en heftig ook, is nog niet eens zo gek of vreemd. Het is de te hopen dat we nog tijdig tot bezinning komen, want de geschiedenis leert ons het ergste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s