Wantrouwen en vaccinatie

Het bericht over die hoogopgeleide ouders die hun kinderen niet laten vaccineren omdat ze bang zijn dat ze daardoor autistisch of bijvoorbeeld epileptisch kunnen worden, bracht mij terug bij een man die ik een flink aantal jaren wel eens tegen het lijf liep die net zulk gedrag vertoonde, hoewel het zeker niet exact hetzelfde was. Maar ik moest er niettemin aan denken dat ook hij, net als die ouders, voor al zijn gezondheidsvragen terugviel op Internet, op Google, de zoekmachine die toen nog niet zo lang in de lucht was, maar voor hem al een uitkomst vormde voor alle vragen die met zijn lijf, leven en welzijn te maken hadden. Alsof zijn jongste jaren weer terug waren, zo kon hij weer met zichzelf doktertje spelen. Wat betekende dat als hij een pijntje, een ongemak of een kwaaltje had of voelde, hij direct zijn vraag op zijn laptop ingaf en driftig aan het surfen sloeg om zijn medische status vast te stellen. Hij deed, zoals hij dat toch met onverholen trots noemde, aan zelfdiagnose aan de hand van alle feiten, informatie en wetenschap die er on line te vinden waren. Zodra hij daarmee klaar was, belde hij tot mijn stomme verbazing met zijn huisarts voor een afspraak om daar te checken of hij het bij het rechte eind had en om dan in samenspraak tot een behandeling te komen. En uiteraard om een recept te ontvangen omdat hij dat zelf nog niet mocht en kon uitschrijven. Een handelwijze waar ik dus met mijn pet niet bij kon, maar die hij met een stalen gezicht toelichtte, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.
Want waarom zou hij de wijsheid bij een ander moeten halen als hij die zelf ook wel vinden kon? In principe kon hij zichzelf best wel helpen. Hij kende zichzelf als geen ander, beter dan zijn huisarts kon zeggen. Ontbrekend vertrouwen was dus het sleutelwoord en de verklaring voor zijn gedrag, zoals dat ook als basis moet worden begrepen voor de positie die die hoogopgeleide ouders ten opzichte van de vaccinatie van hun kinderen innemen. Omdat ze het zelf ook beter denken te weten dan die dokter die er voor heeft doorgeleerd. Bovenmatig zelfvertrouwen wijst hen de weg naar het internet en naar lotgenoten die naarmate er vaker met elkaar van gedachten wordt gewisseld, elkaars gelijk alleen maar zullen bevestigen, ook aan de hand van zelf opgespoorde en opgedoken kennis. Met onbekendheid met en daardoor weinig vertrouwen in een huisarts of verpleegkundige als de bittere uitkomst. Waarmee waarschijnlijk tegelijk een breder maatschappelijk wantrouwen in verband gebracht kan worden. Want we weten toch immers alles. Is het niet door opleiding en scholing, dan toch wel door internet dat we alles aan de weet kunnen komen. Zodat we ons niets meer door iemand wijs laten maken. Met wantrouwen en ontevredenheid als resultaat. Om de doodeenvoudige reden dat wij het ondanks onze alwetendheid niet altijd naar de zin gemaakt of het gelijk aan onze zij kunnen krijgen. Gewoon omdat anderen het net zo goed als wij denken te weten.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

3 reacties op Wantrouwen en vaccinatie

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Je moest eens weten hoeveel mensen er zijn die dat doen…

  2. Peter zegt:

    Een zekere kritische houding is niet verkeerd en heeft de gezondheidszorg er alleen maar beter op gemaakt. De realtie tussen arts en patient zal (mag voor mij) altijd spannend en aftastend blijven om op een gegeven moment toch tot een zeker vertrouwen te komen zodat de arts zijn behandeling kan uitvoeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s