Limburgs idioom

Dat Limburg een onnoemelijk aantal dialecten heeft, zal genoegzaam bekend zijn. Daarbij is er sprake van serieuze verschillen van dorp tot dorp en stad tot stad, maar ook van wijk tot wijk. Het is ondoenlijk om in die wirwar een onderliggend patroon te ontdekken dat alle verschillen overlapt. Toch ontstaat vanuit die hele staalkaart iets gemeenschappelijks zodra het eigen dialect verlaten wordt en er in de richting van het Nederlands wordt gesproken. Daar wordt een soort idioom, taaleigen zichtbaar, dat kenmerkend is voor, denk ik, de hele provincie. Met hieronder tien voorbeelden, met daarachter het woord of het begrip zoals dat van toepassing is in het ABN:

van links (binnenstebuiten, omgekeerd bij kleding) – voor te beginnen (om te beginnen) – (het is) allerhand (het is me wat) – van alleen (van zelf) – peperkoek (ontbijtkoek) – hartelijk (hartig) – na de middag (na twaalven) – glasgordijnen (vitrage) – vanaf (sinds) – trekker (tractor)

Advertenties

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg. Bookmark de permalink .

5 reacties op Limburgs idioom

 1. Sjoerd van bVision zegt:

  Dat zal ongetwijfeld bij meer dialecten optreden, zoals ook doei voor dag een voorbeeld is. Langzaam maar zeker vervlakt dat toch naarmate er minder dialect gesproken wordt.

 2. Peter zegt:

  ik zeg ook vaak ijskast

 3. Mack zegt:

  Trekker zeggen ze overal toch?

 4. hanneke zegt:

  Peperkoek, glasgordijnen, trekker en na de middag lijken me niet typisch Limburgs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s