Gekonkelefoes in Limburg

Om te begrijpen waarom populisten en demagogen zo’n hoge vlucht kunnen nemen, zijn de boze, witte mannen van Pennsylvania en Wisconsin echt niet nodig. Het antwoord is gewoon meteen om de hoek te vinden. Verder kijken dan de neus lang is, hoeft bepaald niet. En zeker in Limburg niet, waar het gekonkelefoes, de onderonsjes en de vriendenrepubliek gewoon tot de werkelijkheid van alledag behoren. Het speelt zich voor ieders neus af en gaat gepaard met een arrogantie van de macht die zo vanzelfsprekend is dat het wel lijkt of de inner circle van bestuurlijk Limburg ook niet beter weet. Wat wel zo gemakkelijk en behaaglijk is, als draagvlak, de burger, de achterban er verder niet zo toe hoeven te doen. Omdat zonder alles meer opschiet en sneller besluit. Dat op die manier de kaarten geschud en de machtsverhoudingen verdeeld zijn, werd weer eens duidelijk door de plotselinge verschijning van het herindelingsspook. Waardoor nogal wat apen uit de mouw kwamen. De snelheid waarmee de fusie van de drie gemeenten Onderbanken, Schinnen en Nuth werd beklonken en door de gemeenteraden geloodst, was op zijn minst verdacht en bedenkelijk, zoals ook de botte reflex van gedeputeerde Koopmans op het Schimmerts verzet tegen dat voornemen behoorlijk opmerkelijk te noemen was en bovendien nogal voorbarig. Maar als er al raadsels bestonden rond het hele besluitvormingsproces, dan vielen de stukjes van die puzzel toch geheel op hun plek op zaterdag 12 november op het Oranjeplein in Schimmert.
Daar was in de vroege ochtend een bijeenkomst gepland waar bestuurders uit de drie fusiegemeenten met de Schimmertse bevolking in gesprek zouden gaan om een en ander te verduidelijken. Of door de strot te duwen zoals dat wat minder parlementair heet? Aan het hoofd van het tableau de la troupe stonden de drie burgemeesters van de betrokken gemeenten, waaronder twee oud – gedeputeerden, Leon Frissen en Odile Wolfs, die inmiddels na hun politieke pensionering (met dank aan hun oude netwerk) aan hun zoveelste vervangingsklusje bezig waren en dus en passant voor hun oude maten in het Provinciehuis, met schildknaap Koopmans voorop, de herindelingsloper uitrolden. Want zo werkt dat als je weet hoe de hazen in het bestuur en de politiek lopen. Met de ervaring van twee oud – gedeputeerden die dan ingezet wordt om weerstand en protest soepeltjes weg te masseren. Wat nu dus ook in Schimmert even moest gebeuren. Met behulp van Frissen en Wolfs moest de kou in die plaats uit de lucht. Alleen werd er met al die arrogantie zwaar buiten de waard gerekend. Er kwamen maar zeven inwoners – tegenstanders – opdagen. Schimmert had geen trek in deze voorgekookte vertoning. Het voelt zich gepasseerd, buitenspel gezet, ontkend en biedt dus geen draagvlak aan dit idee van die bestuurlijke Olympus in het gouvernement. Waarmee het volgende poeltje met troebel water is ontstaan waarin het voor populisten en demagogen maar wat gemakkelijk vissen is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gekonkelefoes in Limburg

  1. Peter zegt:

    self-fulfilling prophecy…. ik denk dat menig bestuurder na de brexit en de verkiezing van trump zich nu achter aan het oor aan het krabben is, als ik koopmans was zou ik de zaak terugdraaien, maar zolang men op het pluche zit heeft men nooit spijt

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Schimmert is gewoon wisselgeld…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s