De betekenis van faalkunde

Werd mij gevraagd om de tijdgeest in een aantal sleutelwoorden te kenschetsen, dan viel niet te ontkomen aan begrippen als succes, winners, glitter, glamour, schoonheid, perfectie, narcisme, rijkdom en bekendheid. Waar gaat het momenteel nog anders over dan dat alles goed moet gaan, in orde moet zijn? The sky is the limit en daarvoor wordt alleen nog gegaan. Dat resultaat gaat uitsluitend nog aan, de rest telt niet meer. Verlies, of de fout die tot dat verlies leidt of het niet halen van dat gestelde ultieme doel, wordt genadeloos afgestraft, beschouwd als een afgang, als de performance die typisch voor de loser is en waarvoor dan ook geen plaats en ook geen tijd is. Hooggespannen verwachtingen dus alom. Wie moet er niet aan voldoen? Sterke knieën zijn maar wat gewenst om bestand tegen die druk te zijn en om niet geveld te worden door faalangst. Die overigens wel zo realistisch is, omdat succes, die sky, nu eenmaal niet voor iedereen is weggelegd. Succes is de top van de maatschappelijke ijsberg, waarvan het onderste deel, dat brede falen, fouten maken en verliezen doorgaans onzichtbaar blijft, omdat dat nu eenmaal maatschappelijk niet of slecht wordt geaccepteerd. Trouwens, wie wil er een loser zijn, als men er al niet de schrik voor heeft om het te worden.
Zodat gevoeglijk geconcludeerd kan worden dat dat falen en fouten maken momenteel tot de grote taboes behoort en de vrees daarvoor beklemmende vormen aanneemt zonder dat het door wie dan ook uitgesproken wordt. Want je gaat je eigen tekort toch niet openlijk uitventen? Maar wat schiet je ermee op die angsthaas te zijn en in je eigen beperking te blijven hangen? Lang leve die man die zichzelf dus tot faalkundige heeft gepromoveerd, het boek “Fouten maken moed” schreef en die een instituut voor faalkunde heeft opgericht, waar mensen in de praktijk en door trainingen geleerd wordt om fouten te maken, ermee te leven en ook die missers uit te dragen plus de kritiek van anderen het hoofd te bieden. Raar misschien, omdat het allemaal zo voor de hand liggend zou zijn? Misschien wel, hoewel het zeker veelbetekenend is dat de respons van belangstellenden net zo onmetelijk groot blijkt te zijn als de massale toeloop naar optredens van al die succesgoeroes. Vandaar dat de faalkunde, het inzicht om met tegenslagen om te gaan, ook zo typisch van deze tijd is en eigenlijk ook een sleutel is om de heersende tijdgeest te leren begrijpen en er een verdiepter beeld van te krijgen. Relevant toont ze zich wel.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa. Bookmark de permalink .

Een reactie op De betekenis van faalkunde

  1. Peter zegt:

    Helaas leven we in een prestatiemaatschappij, zie de personeelsadvertenties, de CITO toetsen, de sport, de IQ programma’s. Het is inderdaad heel bevrijdend je daar eens van te ontrekken, maar we zijn hierin o zo kwetsbaar als het niet lukt, enige faalangst is ons niet onbekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s