Het beeld van Zwarte Piet

Er was geen ontkomen aan de laatste dagen. Straat – en televisiebeelden plus krantenkolommen werden nog niet eens beheerst door Sinterklaas. Nee, het was Zwarte Piet die volledig in charge was en alle gemoederen bezig en in beweging hield. Ook dat van mij, terwijl ik het feest als zodanig echt en allang achter mij heb gelaten. Waarbij ik nog niet eens een positie innam in de brede discussie over de gewenste kleur van Zwarte Piet. Die ging in feite aan mij voorbij omdat ik de sop de kool niet waard vind en bovendien nauwelijks begrijp waar het allemaal over gaat en wat de maatschappelijke betekenis en relevantie van het hele debat is. Kouwe drukte heet zoiets. En zo langzamerhand begin ik de stellige indruk te krijgen dat ik daar niet alleen in sta, maar een standpunt vertegenwoordig dat buiten de Randstad nagenoeg door iedereen gedragen wordt. Zodat Pieterbaas in het Noorden, Oosten en Zuiden gewoon zwart blijkt te zijn gebleven en het Sinterklaasfeest nog altijd dezelfde vorm behoudt. Zonder dat er verder van een overspannen bijgedachte of kwade bedoeling sprake is. Het gaat immers over een kinderfeestje, dat zich nog kenmerkt door onschuld en blijde verwachting. Wat vooral zo moet blijven.
En fijn dat daar dus in grote delen van het land net zo over wordt gedacht getuige alle knechten van Sinterklaas die hun oorspronkelijke kleur en gedaante hebben behouden. Met als bijkomend bewijs dat het zich in alle bochten kronkelen op de meest onmogelijke momenten om maar vooral politiek en maatschappelijk in orde te zijn kennelijk bon ton in de Randstad is geworden. Men mocht eens op een vermeend onzindelijke gedachte of stellingname betrapt worden. Met als gevolg dat dwaze uitvloeisel van die koudwatervrees in de vorm van schoorsteen – en regenboogpieten. Zo knettergek kan het dus worden als iedereen iedereen maar te vriend wil houden, zonder dat de belangrijkste feestgangers, de kinderen, ergens om wordt gevraagd. Dat is er dus aan de orde en ook nog eens een teken aan de wand. Namelijk dat je ongeacht of je jong of oud bent, voor je lol niet in de Randstad moet wezen. Hoogstens voor je eigen gelijk, dat daar altijd te halen is, en om recht te praten wat krom is. Waardoor zwart en wit en de nuance niet meer te onderscheiden zijn en de verwarring der geesten daar echt compleet is.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Het beeld van Zwarte Piet

  1. math zegt:

    Wat hebben we toch een zorgen in dit land.

  2. pjotr zegt:

    De cartoon van Toos en Henk in “De Limburger” vond ik treffend.

  3. Peter zegt:

    En van België valt ook nog iets te leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s