Een slachtrijpe PvdA

Op de ochtend van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen was onder de titel “Juist nu. Samen één.” op de Facebookpagina van de PvdA de volgende tekst te lezen:
“De verkiezingen in de Verenigde Staten hebben laten zien dat het land verdeeld is, dat groepen minder met elkaar praten en met verhitte koppen tegenover elkaar staan. Dat laten wij in Nederland niet gebeuren. En daar hebben we jou bij nodig! Sluit je aan! Want wij laten elkaar niet los. We strijden voor een Nederland waarin iedereen zich thuis voelt en waarin er plaats is voor alle welwillende mensen. En waar we op een normale manier met elkaar het gesprek aan gaan. Doe je mee?”
Waarmee eigenlijk de pijnlijke verklaring voor het verval van die partij zichtbaar is gemaakt. Want hoe vervreemd moet je van de werkelijkheid zijn om in een omstandigheid waarin het maatschappelijk aan alle kanten en overal, ook in de Verenigde Staten, dus wringt met een dergelijk slap verhaal te komen. Dat is het typische voorbeeld van de andere kant opkijken en de handen wassen in onschuld. Beter bewijs van een totaal gemis aan historisch besef en van zelfverloochening kon er bijna niet geleverd worden. Is het met het kortetermijngeheugen van de sociaal – democratie dan zo slecht gesteld dat de herinnering aan het afschudden van de ideologische veren door Wim Kok zo’n twintig jaar terug totaal is vergeten? Evenals de intrede in de rangen van de neo-liberalen omdat er geregeerd moest worden en macht zo lekker is.
Logisch dat je daar wat voor aan de kant zet en compromissen sluit, tot in extremis dus zoals de PvdA heeft gedaan. Met grote delen van haar achterban als kind van de rekening omdat de sociale zekerheid op de schop moest, de pensioenleeftijd omhoog en er geprivatiseerd werd wat er maar los en vast zat. En dat om de weldadige markt haar werk te laten doen, waar iedereen van zou gaan profiteren, met de politieke partner VVD wel op de eerste plaats. Terwijl de PvdA braaf in dat spoor volgde, zich conformeerde en steeds verder afdreef van de maatschappelijke werkelijkheid, die zich kenmerkte door een alsmaar groeiende onvrede bij mensen die zich niet meer gehoord en begrepen voelden en op een steeds grotere afstand kwamen te verkeren ten opzichte van de politieke elite in Den Haag en in Brussel, die hen gewoon in de eigen sop gaar liet koken. Met de PvdA, de partij die strijd voor de zwakkeren en de emancipatie zo lang hoog in het vaandel had staan, opzichtig aan de kant, waardoor dat grote gat viel dat zich gemakkelijk vult met troebel water waarin het voor buitenstaanders het beste vissen is. Wat allang in ons eigen land gaande is, maar gisteren en de maanden daarvoor ook plaats greep in de Verenigde Staten. Zodat er dus eigenlijk niks nieuws onder de zon was en meer gesproken kon worden van een bekend en herkenbaar verhaal. Des te wonderlijker dat de PvdA de dag na die verkiezingen met zo’n irrelevante uitroep naar buiten kwam en niet de echte boodschap voor haar verweesde achterban wist te formuleren. Of zou die partij het hoofd toch al in de schoot gelegd hebben, nu ze zichzelf rijp voor de slacht heeft gemaakt?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Een slachtrijpe PvdA

  1. Mack zegt:

    Het is gewoon pure ontkenning van het probleem. Wat dat betreft, prima politici, daar bij de PVDA.

  2. Peter zegt:

    waarschijnlijk uit de koker van het campagneteam van Diederik Samsom, de werkelijkheid is hem vooruitgesneld, nu de partij ontbinden kan niet ivm. coalitie, nog even geduld aub

  3. Sjoerd van bVision zegt:

    Volgens mij zijn ze bij de PvdA gewoon de weg kwijt…. Slappe was aldaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s