Hillary for president?

Het presidentschap van Obama kan moeilijk een klinkend succes genoemd worden. Aan de hoop en verwachtingen en vooral de behoeften aan veranderingen na de jaren van Bush heeft hij niet echt voldaan. Hoewel hem daar eigenlijk nauwelijks een verwijt om gemaakt kan worden. De Republikeinen met hun meerderheden in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben meer obstructie tegen zijn beleid gevoerd dan het landsbelang gediend. En acht jaar later en na de twee ambtstermijnen van Obama zit Amerika weer in hetzelfde parket als na Bush. Het lijkt welhaast stuurloos en het vertrouwen in de federale overheid is naar het absolute minimum gedaald. Dus dat er werk aan de winkel is voor een nieuwe president, is op zijn zachtst gezegd een understatement. Waardoor de vraag zich opdringt of Hillary Clinton daarvoor de aangewezene is, met daarop volgend de even logische vraag wat haar bezield heeft om zich kandidaat te stellen voor dat ambt van president. Welke kwalificaties heeft zij en nog meer welke mist zij of staan haar daarbij in de weg? Wint haar ambitie het van haar vermogen tot zelfreflectie? Want dat zij de verpersoonlijking is van het establishment in Washington staat als een paal boven water. Ze is bijna de federale overheid waar ze zolang van deel heeft uitgemaakt dan wel er tegenaan heeft geschurkt. Wordt zij als ‘een van ons’ beschouwd door de Amerikanen? Vast niet, moet het antwoord luiden.
Wat ook niet anders kan na al acht jaar als first lady te hebben gefungeerd en daarnaast ook nog eens minister van Buitenlandse Zaken te zijn geweest. Trouwens, wel curieus dat haar man Bill opnieuw bewoner kan worden van het Witte Huis. Hoe zuiver is dat en wat voor een invloed heeft dat op gezagsverhoudingen? Want dat Bill er zal zijn, staat zo vast als een huis. Resteren haar afstandelijkheid en haar gekunsteld optreden in het openbaar dat weinig empathie verraadt en nauwelijks warme gevoelens en sympathie bij de bevolking zal oproepen. En vergeet niet haar moeizame strijd tijdens de voorverkiezingen tegen Bernie Sanders plus de omstandigheid dat zij het momentum zo vlak voor de aanstaande verkiezingen lijkt te gaan missen, door haar gebrek aan bezieling en het gedoe met de e-mails. Wie bezielt ze en wie neemt ze mee? Wie zal het zeggen? Wat dus de twijfel rechtvaardigt of zij wel geschikt is voor het ambt van president, dat zij nu al zo lang en op het pathologische af is aan het najagen. Met daarbij ook nog eens de grote vrees dat zij het juist door de optelsom van al die factoren komende dinsdag niet zal gaan halen. Ondanks dat zij de minste van de twee kwaden is waaruit zal moeten worden gekozen. Zodat het de komende dagen echt leven tussen hoop en vrees wordt, waarschijnlijk als nooit tevoren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Hillary for president?

  1. Mack zegt:

    Ik vraag me altijd af hoe belanrijk zo’n functie nu werkelijk is. Gaan we er dus in de komende vier jaar aan, als we zulke slechte kandidaten hebben?

  2. Peter zegt:

    Wie zien aak alleen maar de voorkant wat zich op de bühne voltrekt. Dat deze kandidaten zijn komen bovendrijven heeft onlosmakelijk te maken met de deplorable staat waarin deze natie en haar democratie verkeert. Ik denk ook wel eens laat het aan Trump over, geef het nog een zetje richting de afgrond in de hoop dat er tussen de brokstukken weer eens iets hoopvols gaat opbloeien. Kortom eerst eens goed laten uitzieken.

  3. Sjoerd van bVision zegt:

    Ondanks alle kritiek staat ze er wel… Maar of zij van de 318.900.000 inwoners the best for president is, mogen de Amerikanen zelf uitmaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s