Magische momenten (2)

Over magische momenten gesproken. Zoals hier al eerder gezegd, dienen ze zich eigenlijk te pas en te onpas aan. Alleen moet je er wel voor open staan. En daar lijkt het toch wel eens aan te ontbreken als verveling en de behoefte om geamuseerd te worden hand in hand gaan, in een leven dat beheerst wordt door de automatische piloot. Als alles is zoals het is en gebeurt zoals het gebeurt, dus alleen maar wordt ondergaan. Terwijl het nergens voor nodig is, als de ogen maar goed open worden gehouden en de kost gegeven. Dan is er echt telkens nieuws onder de zon en rijgen de verrassingen aaneen. Dus niet voor die Groninger, die het had gehad met zijn eigen provincie, zijn eigen omgeving, en het landschappelijk schoon dat er zou ontbreken. Met dus alleen maar treurnis die in zijn gezichtsveld te vinden zou zijn, in een omgeving die niets heeft en waarin elke variatie volgens hem ontbreekt. Omdat alles plat, uitgestrekt en eindeloos is, met alleen maar regen, mist, wind, populieren en zeeklei. Zonder dat er nog iets anders in zijn gezichtsveld, vocabulaire en beleving voorkomt of er ooit een plaats zal krijgen. Met daarnaast de magie en betovering, welke per definitie in zijn wereld buiten de orde zijn.
Terwijl op het andere uiterste van dezelfde balans de verbeelding weliswaar niet aan de macht is, maar zeker van doorslaggevende betekenis genoemd mag worden en fantasie de weg wijst naar de magie die zich zo nadrukkelijk in een leven kan voordoen. Neem nou bijvoorbeeld die kinderen die tijdens het weekeind dat de nieuwe A2 – tunnels in Maastricht opengesteld waren voor het publiek, in een van die buizen op mini – courts mochten tennissen. Wat voor hen een belevenis van formaat geweest moet zijn, ook al zal voor het toegestroomd veelkoppig publiek nauwelijks duidelijk zijn geworden waarom die demonstratie daar moest worden gehouden. Vragen die voor die kinderen er natuurlijk niet toe deden. Zij beleefden hun magische momenten, die gegarandeerd in hun geheugen zullen zijn gegrift, waardoor ze later, in 2100 bijvoorbeeld, aan hun kleinkinderen kunnen vertellen dat zij bijna honderd jaar terug in die dan oude tunnel hebben getennist. Wat hen  nieuwe magische momenten moet bezorgen, door die enkele herinnering al, maar ook door het bijna bewonderend ongeloof van diegenen die zulke beweringen haast naar het rijk van de fabelen zullen verwijzen, omdat ze niet voor mogelijk zullen worden gehouden. Waarmee eigenlijk alleen maar gezegd wil zijn dat de betovering in elk leven aanwezig is, als het kleinste hoekje ervan ook gevonden en gewaardeerd wordt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Mensen, mensen.... Bookmark de permalink .

Een reactie op Magische momenten (2)

  1. Sjoerd van bVision zegt:

    Je krijgt die kans nooit meer, dus waarom niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s