De paniek van Rutte

De ophef die Rutte op dit moment maakt rond en vanwege de ratificatie van het EU – verdrag met de Oekraïne kan toch moeilijk anders betiteld worden dan louter kouwe drukte. Met name als de feiten eens op een rij gezet worden, is de vraag meer dan gewettigd waarom hij ineens allerlei emoties van stal moest halen bij zijn beroep op de oppositie om hem toch de nodige steun te geven. Waar gaat het nou helemaal over en wat is de aanleiding van alle beroering? Op een of andere manier voelt Rutte zich in het nauw gebracht zonder dat daar eigenlijk een serieuze reden voor is. Want de hele herrie rond dat verdrag is begonnen met dat raadgevend referendum dat dit voorjaar in Nederland werd gehouden. Een raadgevend referendum dus, dat in geen geval bindend is en met de uitkomst waarvan de regering in beginsel bij haar beleid geen rekening hoeft te houden en waarvan de uitkomst zelfs voor kennisneming kan worden aangenomen. Maar op een of andere manier is Rutte in de paniekstand terecht gekomen, zonder dat duidelijk is waarom.
Of het moet de nadering van de Kamerverkiezingen zijn die het hem ineens dun door de broek doet lopen en zijn weg in deze kwestie zo maar onnaspeurlijk maakt. Want laten we wel wezen. Wat heeft dat hele referendum per saldo nou eigenlijk voorgesteld met een opkomst van 32%, waarvan 61% zich tegen de ratificatie van dat EU – Verdrag met de Oekraïne verklaarde? Voor wat die tegenstem waard was. Omdat het maar de vraag is in hoeverre die uitgebrachte stem gebaseerd was op de inhoudelijke kennis van deze uitgebreide en complexe overeenkomst. Waarmee de impact van die tegenstand van welgeteld 18% van het hele kiezerskorps tot zijn ware proporties is teruggebracht en zelfs doet vermoeden dat dat collectieve verzet van een vijfde van de kiesgerechtigden meer bedoeld leek en nog lijkt om de als vanzelfsprekende processen zoals die in en door Brussel verlopen, te blokkeren of zelfs te ontregelen, met dit associatieverdrag als een welkome aanleiding. Waardoor Rutte deze tegenstemmers in feite kan bedanken voor de bewezen dienst door het afgegeven signaal en kan overgaan tot de orde van de dag. En dat is het ratificeren van dat verdrag en voor de rest zien wat er van komt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De paniek van Rutte

 1. Peter zegt:

  Een toedeledokie reactie zou hem opnieuw in ongeloofwaardigheid omhoogstuwen. Door ‘diep’ te gaan met een been in Allepo buit hij de controverse te volste uit in de hoop dat de oppositie alsnog door zijn hoepeltje gaat springen. Ook al is het een tokkie-referendum van ene matroos. Politiek is vaak circus en de show must go on.

 2. L zegt:

  De helft van de VVD-stemmers bestaat uit kast-PVV’ers, en die wil Rutte niet kwijtraken. Een fatsoenlijk politicus zou ze graag met een schop onder hun hol naar de PVV schoppen, maar fatsoenlijke politici zijn in het algemeen dun gezaaid en bij de VVD zijn die al heel lang geleden uitgestorven.

 3. math zegt:

  Hij jongleert al zijn hele premierbestaan met drie agenda’s, Den Haag, Brussel en VVD.
  Dan kun je alleen maar in de spagaat zitten.

 4. Ximaar zegt:

  Dat kiezerskorps heeft voor nog een kleiner percentage op deze premier gestemd. Dat er een lage opkomst was geeft niet aan dat die mensen die thuisbleven het wel goed vonden. Het is wel zo dat 30% een te lage drempel is. Zelf vind ik 51% beter, maar dan zouden ook veel EU-verkiezingen in NL een te lage opkomst hebben gehad. (Wat ik overigens ook zo vind.)

  Eigenlijk zit het echte probleem in de EU. Die sluiten handels- en andere verdragen af, waarbij alle lidstaten akkoord moeten gaan. NL heeft ook handelsverdragen en daar is het nooit zo geweest dat alle provincies daarmee accoord moesten gaan. Anders was er ook veel tegengehouden door Friesland, Groningen en Limburg.

  Punt is dat Rutte zichzelf aardig vast heeft gemanouvreerd. Bang voor stemmenverlies. En niet zo gek. Andere partijen die eerder wel hun verantwoording namen zijn daarna flink afgestraft door de kiezers. Die kiezers voelen zich (terecht) bedrogen door de afhandelijng van het eerdere referendum over de ‘EU-Grondwet’. Die uitslag met een veel hogere opkomst was ook tegen de ontwikkelingen van de EU en deze laatste deed dat nog eens dunnetjes over. Het ging niet om de Ukraine (die ik zelf minstens zo corrupt vind als de Russcische Federatie). Het gaat om het ondemocratische doordrukken van een Verenigde Staten van Europa. De Noren zijn 2x bevraagd over de deelname aan de EU en in NL is dat nooit gebeurd, dus grrijpt men dit soort referenda aan om het ongenoegen te laten blijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s