Democratie en onmacht

Over opblazen gesproken. Die bezigheid dus die zo van deze tijd is. Waarin van elke muis haast een olifant wordt gemaakt omdat iedereen geacht wordt vooral bij elke les te blijven. Het zijn van die gedachten die niet tegen te houden zijn bij het wegen en kritisch volgen van de berichtgeving door de media. Met de laatste dagen opnieuw de nodige voltreffers als het om niksigheid gaat, maar wel met het effect dat er weer duizenden door in beweging worden gebracht. Want opeens houdt CETA de gemoederen bezig. Zonder op de details in te gaan, is het hele proces daaromheen, in alle facetten, op zijn zachtst gezegd wonderlijk te noemen. Welke verbazing zich eigenlijk gewoon al in een paar vragen laat vangen, zoals nog die simpele of iemand weet waar de afkorting voor staat, die van de ene op de andere dag zo maar in ieders aandacht is gedropt. Vanwaar dat kennelijk gewicht dat tot die prominente plaats in het dagelijks nieuws leidde? Gebeurde dat slechts bij gebrek aan groter nieuws? En waarom toch ineens zoveel rumoer over een handelsverdrag met de Canadezen, terwijl er al zoveel van die overeenkomsten werden en worden afgesloten? Wat voor nieuws is er opeens onder de zon? Met daaropvolgend de vraag of al die protesten voortvloeien uit enige inhoudelijke kennis van dat verdrag waarover al zeven jaar is onderhandeld. Zodat het haast onvoorstelbaar is dat iemand de letters en komma’s ervan  kent. Waardoor dat protest ertegen niet geloofwaardiger wordt en de solidariteit met het Waalse verzet eerder tot een lachertje.
Effect is wel dat de onderhandelingen erover op hun gat zijn komen te liggen en aan een ondertekening al helemaal niet gedacht hoeft te worden. Bovendien is er opnieuw stof opgewaaid en verzameld om af te geven op Europa en de landelijke overheden die alleen maar praten, de eigen zakken vullen en elke daadkracht missen. Waarna overgegaan kan worden naar de volgende duit die in datzelfde zakje kan worden gedaan, namelijk de blokkade van een Europees verdrag met de Oekraïne. Nu dankzij dat vermeend democratisch protest daartegen van eigen boden. Met de herhaling van de zet en bewering dat het allemaal niet deugt, noch in Den Haag, in Brussel of welke Europese hoofdstad ook en dat er niks uit de handen van al die overheden komt. Wat dus langs democratisch weg wordt bewezen en tegelijk ook gerealiseerd. Met de vicieuze cirkel van machteloosheid tot gevolg, waaruit slechts ontsnapping mogelijk lijkt langs autoritaire weg, met behulp van de sterke man. Want dat het die kant op gaat, dankzij de bemoeienis en rechten van iedereen, die links en rechts ongebreideld en op ieder moment worden uitgeoefend, lijdt haast geen twijfel meer. Omdat de democratie alle kanten opvliegt, nu de processen die er nu eenmaal bij horen, niet meer onder controle zijn. Met de gang van zaken rond CETA als het levend bewijs van die bestuurlijke onmacht ten opzichte van de stem en de mening van het mondige volk.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Democratie en onmacht

  1. Peter zegt:

    Ik vind het niet zo gek dat de Walen hun hakken in het zand zetten. De reuring maakt duidelijk waar de pijn zit, de doorgeschoten marktwerking en het ongebreidelde kapitalisme. Hou het nog maar eens goed tegen het daglicht, wat men daar in achterkamertjes heeft bedacht, Leve de Walen! Vive les Wallons! Kukkeleku! Beter crisis dan doorhobbelen.

  2. Peter zegt:

    We zitten in een omwentelingsperiode, het piept en het kraakt ik vind het prima.

  3. Sjoerd from bVision zegt:

    Laat maar gaan, ik ga met de ‘flow’ mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s