Ontaarde democratie in Nuth

Het moment is weer eens daar dat er noten gekraakt moeten worden over aspecten van het democratisch proces zoals dat zich dagelijks voor onze ogen ontrolt. Daarom wat voorzetten om klokken gelijk te kunnen zetten. Want op het ogenblik lijkt het wel of die democratie alle klanten opvliegt en dat er maar wat mee wordt gedaan al naar gelang het uitkomt dan wel bepaalde belangen dient. Waardoor het oorspronkelijk model, of noem het ideaal, steeds meer onder druk komt te staan en haast ontaardt. Dat is inderdaad een stevige na beschouwing van wat de dagelijkse praktijk van de democratie de doorsneeburger momenteel te bieden heeft. Met op voorhand de aantekening dat die constatering nauwelijks gebaseerd kan zijn op wat onze volksvertegenwoordigers op landelijk niveau, dus in de Eerste en Tweede Kamer, presteren. Nog afgezien van het feit dat het lastig is om daar een oordeel over te vellen omdat dat werk op te grote afstand wordt verricht, is er al met al  weinig aanleiding om over hun kwaliteiten erg zwaar de staf te breken. De indruk die door hen, nagenoeg zonder uitzondering wordt gewekt, is dat zij hun stinkende best doen en kennis van zaken hebben, dus adequaat en professioneel functioneren, ook al kunnen zij ons niet toujours exact op onze wenken bedienen. Dat hoort bij het spel van de representatieve democratie, dat aan de andere kant op lokaal niveau een totaal ander gezicht en invulling krijgt, ben ik eigenlijk al meer dan dertig jaar in mijn gemeente Nuth aan het ervaren.
Er is nog geen termijn van vier jaar geweest waarin ik de gemeenteraadsleden niet collectief op disfunctioneren heb kunnen betrappen. Het was al die tijd gezamenlijk de eigen gang blijven gaan zonder ook maar enige voeling met de achterban, met de bevolking te onderhouden. Bij de raadsverkiezingen verstrekte mandaten werden eigenlijk per definitie als blanco volmachten geïnterpreteerd, waardoor het voor mij per slot van rekening erg lastig is om in al die jaren een gemeenteraadslid aan te wijzen dat niet zichtbaar de eigen gang ging en de schone verkiezingsbeloften al snel tot loze beloften degradeerde. Met gebrek aan kennis, kunde en competenties als katalysatoren in de verwording van dit democratisch proces dat zijn werkelijk dieptepunt bereikte toen de gemeenteraad van Nuth in mei besloot om een fusie met de gemeenten Schinnen en Onderbanken aan te gaan zonder daarover ooit de achterban te hebben bevraagd. Om nog maar te zwijgen over het feit dat er in geen enkel verkiezingsprogramma in 2015 met een woord over werd gerept. Alsof er dus met blanco volmacht bestuurd kan worden, leek de gedachte in de raadzaal van de gemeente Nuth op die laatste dag van mei van dit jaar. Waar de neergang en ontaarding van de lokale democratie haar beslag kreeg, met de burger opnieuw op het verkeerde been. Maar kan het nog anders als onkunde de macht grijpt en slechts kwalijke spelletjes blijkt te kunnen spelen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ontaarde democratie in Nuth

  1. Peter zegt:

    Hier in Maastricht is het niet anders, via blanco volmachten naar coalities, waarna zich een 4 jarig circus van gekonkel en vloegen afvangen gevoed door belangen losgezongen van de burger en een vleugellamme pers. David van Reybroeck heeft hier een remedie tegen: loting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s