Onze superieure cultuur…

Over onze superieure cultuur gesproken, waar VVD – minister Edith Schippers zo hoog van opgaf. Waar genoeg over te zeggen en te vinden is. Zoals dat bijvoorbeeld Arnon Grunberg een paar weken geleden in zijn dagelijkse voetnoot in de Volkskrant deed en welke ik eigenlijk alsnog alleen maar met instemming kan citeren, te meer omdat hier de toon de muziek maakt:
“Ik heb nagedacht, ik heb me vergist. Ja, onze cultuur is superieur! Nou ja, bijna superieur. Bijna superieur, omdat we zes miljoen Joden hebben uitgemoord. Er lopen nog wat Joden rond in Europa; was er geen enkele Jood overgebleven, dan was onze cultuur echt superieur geweest. Onze cultuur is superieur, omdat we met onze politionele acties tienduizend mensen hebben omgebracht zonder daarover ooit werkelijk berouw te voelen. Was er geen enkele Indonesiër meer over, dan waren we echt superieur geweest. Onze cultuur is superieur omdat we in de Eerste Wereldoorlog circa tien miljoen soldaten hebben gedood. Er waren nog wat soldaten over, anders waren we echt superieur geweest. Onze cultuur is superieur omdat de Fransen in de martelkamers van de Gestapo na de Tweede Wereldoorlog Algerijnen martelden. Niet alle Algerijnen zijn doodgemarteld, anders was onze cultuur echt superieur geweest. Maar bijna superieur is toch ook heel mooi.”
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Onze superieure cultuur…

 1. Mack zegt:

  Ik vind het alleen nergens op slaan en geodkoop scoren. Exact hetzelfde als Balkenende die het over de VOC mentaliteit had, en vervolgens uitgejouwd werd, terwijl het overduidelijk was wat Balkenende bedoelde. Schippers hier had het over onze superieure cultuur, waarin zwakkeren, minderheden en vrouwen, niet onderdrukt worden. Daar gaat alleen niemand op in, omdat het waarschijnlijk waar is.

  • robschimmert zegt:

   Onze cultuur kent net als andere culturen haar betere en mindere tijden en kan zich daarom nooit erop beroemen superieur aan andere te zijn.

   • Mack zegt:

    Dat is wat anders. Dan gaat het erover of ze het mocht roepen of niet. Nee, dat mocht ze niet, want dat roept nare associaties op. Maar diep van binnen heeft iedereen natuurlijk zijn eigen voorkeur. Intellectuelen vinden het altijd leuk het eigen nest te bevuilen denk ik, en ik vermoed dat dat komt omdat ze gefrustreerd zijn dat niet iedereen hun superieure mening volgt.

 2. Mack zegt:

  Maar goed, we kunnen de Saoedische cultuur, de Noord Koreaanse of de Filipijnse natuurlijk wel even tijdelijk invoeren en dan eens vragen aan Grunberg wat hij prefereert.

 3. math zegt:

  Waar was Grunberg ten tijde van onze dieptepunten in de geschiedenis? Ik vind het grootste minpunt van mijn “cultuur” dat ik niet genoeg deel met de not haves, het toestaan van de onrechtvaardigheid van de ongelijkheid op vele fronten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s