Van de Provence en de vliegen

Het is hier te lang stil geweest. Althans naar mijn zin. De ijzeren discipline die bijna regel was geworden, is haarscheurtjes beginnen te vertonen. Niet dat de klad is gekomen in het plezier. Zeker niet. Maar het ‘first things first’ is de laatste tijd toch vaker gaan gelden. Met als gevolg dat het weblog er bij inschoot. Deze keer, omdat de aantrekkingskracht van de nazomer in de Provençe toch groter was dan de huldiging van het adagium ‘Oost West, thuis best’. Met een bizarre nasleep die ertoe leidde dat mijn laptop nog langer zweeg. Want kom er maar eens om als je welgedaan na een heerlijk verblijf in de buurt van Vaison-la Romaine en de Mont Ventoux en meer dan tevreden over het rimpelloze verloop van de 900 kilometer lange autorit thuis komt om dan bij een eerste oogopslag na binnenkomst in je eigen huis geconfronteerd te worden met een grotesk verschijnsel waarvan je in je stoutste dromen nog nooit hebt kunnen dromen. Want dat gevoel overviel mij toen ik echt stijf aan de grond genageld stond toen mijn woning overgenomen bleek door een kolossale vliegenzwerm die zich overal in trossen aan de plafonds en zolderingen genesteld had. Het was al laat in de avond, dus ook nog eens het meest ongelegen tijdstip om dit vervelende en curieuze probleem al aan te pakken. Hoogstens het goede moment om de hersens te breken over hoe dit heeft kunnen gebeuren en of er een aanwijsbare reden was voor deze vliegenplaag. Met uiteraard de noodzaak om na te denken hoe hier mee verder om te gaan zodra een nieuwe dag zou zijn aangebroken.
Waardoor van echt slapen, ondanks dat een autorit vanuit het Zuiden van Frankrijk je niet in de koude kleren gaat zitten, weinig tot niets kwam. Omdat zo’n onaangename verrassing elke vermoeidheid te niet doet, je eigenlijk alleen maar onrustig maakt, je de handen doet jeuken terwijl je nog niets kunt doen. Met dat geluk bij het ongeluk dat de nacht sneller verstreek en toch nog te lang duurde, voordat het echt licht werd. Waarna het verdelgen zijn beslag kreeg. Niet met een vliegenmepper. Nee, grootschaliger en effectiever, met, lach niet, de Miele – stofzuiger, waarvan de zuigmond en zuigkracht goed waren voor de inname van honderden vliegen in de minuut, die razendsnel in de richting van de stofzak vlogen om daar het eind van hun tijd te ondergaan. Maar zo’n immens probleem los je niet slechts aan de achterkant op. Ook de voorkant, de oorzaak moet aandacht krijgen. Wat zoveel betekende dat fors wat kieren rond vensters, kozijnen en spouwmuren dicht gekit moesten worden. Al met al een karwei voor de hele zondag, waardoor er van al dat nagenieten maar weinig kwam. Hoewel daar nu gelegenheid voor is, zo’n vierentwintig uur verder. Overigens zonder dat ik weet of die hele zwerm verdwenen is door mijn inspanningen of door een weersverandering. Maar wat doet het er nu helemaal nog toe, nu ik op mijn lauweren na een weekje Provençe mag rusten en dus heb uitgelegd waarom het hier wat langer dan normaal stil is geweest? Door de Ventoux en daarna de vliegen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Van de Provence en de vliegen

 1. sjoerd zegt:

  Dat is minder zo’n thuiskomst, maar die gaten en kieren zaten er al langer, dit moet een andere ookzaak hebben anders was het wel al eerder gebeurd.

 2. iMargo zegt:

  Wij hadden deze zomer meer vliegen dan normaal. Wat Sjoerd zegt is waar dus ik denk dan dat de vliegen in je huis zijn ‘geboren’ tijdens je afwezigheid. Lag er ergens iets te rotten, in de vuilnisbak? Het lijkt me geen prettig thuiskomen!

 3. Anoniem zegt:

  De lange stilte met als gevolg een plaag van haast bijbelse proporties.Een terechte straf !,,,zo lijkt het althans………..EN nu weer de dagelijkse reflecties svp

 4. Bespiegelaar zegt:

  Anoniem, lees bespiegelaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s