Superioriteit volgens Grunberg

Een aangename verrassing is nooit weg en geeft dus meestal een goed gevoel. Dat overkwam mij vanochtend bij het opslaan van de voorpagina van de Volkskrant, waar de dagelijkse voetnoot van Arnon Grunberg te lezen was. En laat die als titel ‘Superioriteit’ hebben gekregen en het voetspoor van mijn voorgaande logje ‘Vermeende superioriteit…?’ volgen met de onderstaande tekst die ik dus letterlijk overneem:

“In zijn boek ‘Moeder was niet thuis voor haar begrafenis’ schrijft M.S. Arnoni dat wie zelf niets heeft gedaan om trots op te zijn altijd nog trots kan zijn op zijn vaderland. Nationalisme als gemankeerd narcisme, het is hier eerder aan de orde gekomen. Iets soortgelijks doet zich voor bij de superioriteit van de ‘eigen’ cultuur. Waarom de superioriteit van cultuur benadrukken? Uit onzekerheid dat er iets mis is met die cultuur? Een minderwaardigheidscomplex? Of om zieltjes te winnen? Kom bij ons, wij zijn superieur. De God van de vooruitgang is echt de allerbeste. Of gaat het uiteindelijk toch om het uitoefenen van macht? Je kunt stellen dat de menselijke cultuur superieur is aan die van varkens, omdat mensen varkens op industriële wijze slachten en varkens dat niet met mensen doen. Dat superioriteit kan worden afgeleid uit de machtsverhouding is dwaasheid. Vermoedelijk hebben varkens dergelijke dwaze gedachten niet.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Superioriteit volgens Grunberg

  1. Peter zegt:

    De mate van nationalisme zegt dus iets over de mate van dwaasheid in een volk of samenleving. En die dwaasheden klein of groot worden ons elke avond voorgeschoteld, zie Nieuwsuur en Pauw van gisterenavond. Hoe matelozer, hoe redelozer.

  2. sjoerd zegt:

    De Turken van de derde generatie zijn onredelijk omdat ze het hier zo goed hebben zonder er ook maar iets aan te doen… Ondanks dat mijn oorsprong Fries is, voel ik me Limburger. home is where your house is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s