Vermeende superioriteit…?

Wel nou nog mooier. Leren we het nooit of zijn we steeds verder van onszelf af geraakt? Dat moet toch de eerste reactie zijn op het enthousiaste onthaal dat Edith Schippers, VVD – minister van Volksgezondheid, mocht ontvangen naar aanleiding van haar recente betoog waarin ze pleitte voor een vrijheidscoalitie tegen de radicale islam, met als argument dat onze cultuur de beste is. Wat ze beweerde zonder met haar ogen te knipperen, noch werden er vraagtekens bij gezet. Terwijl dat zeker op zijn plaats zou zijn geweest. Want waar haalt deze dame het vandaan dat onze cultuur superieur zou zijn? Blijkbaar nog niets van het verleden geleerd. Het koloniale denken klinkt namelijk te gemakkelijk door in haar stellingname. De  twintigste eeuw, en met name de tweede helft ervan, kon er voor niks zijn geweest. De bevrijdingsoorlogen waarin door het Westen gekoloniseerde volkeren naar hun vrijheid en eigen soevereiniteit zochten, konden een zucht in de eeuwigheid zijn geweest die per saldo niets teweeg hebben gebracht. Althans niet in de hoofden en harten van die westerlingen, die zich met hun rijkdom en welvaart, hun bezit en alle genietingen kennelijk nog altijd superieur achten aan de have-nots in de rest van de wereld. Omdat macht en rijkdom de parameters bij uitstek zouden zijn waaraan de stand van een beschaving afgemeten kan worden.
Liberaler en kapitalistischer kan het bijna niet als zo hardnekkig er aan vastgehouden wordt dat naar de welvaart en het bezit geoordeeld kan worden hoe hoog het niveau van een beschaving is. En met eenzelfde gemak wordt bij de beoordeling c.q. vaststelling van de superioriteit van onze cultuur naar eigen believen en goeddunken het ene criterium voor het andere ingewisseld. Als het resultaat maar hetzelfde is. Waardoor de positie van minderheden, maar evengoed het aantal behaalde Olympische medailles een afspiegeling kunnen zijn van de stand en de kwaliteit van onze cultuur. Zodat die hele claim van superioriteit mateloos subjectief en eenzijdig is en dat wel moet zijn. Want wie bepaalt er nu helemaal welke rangorde er bestaat in beschavingen en culturen. Zijn wij, zelf deelhebbers en dragers en representanten van een cultuur, de eerst aangewezenen om vast te stellen dat ons cultuurgoed, onze normen en waarden superieur zijn aan die van andere rassen en volken? Waar hebben we dit eerder gehoord? En hoe bedenkelijk is zo’n standpunt, als het zich ook nog eens kenmerkt door de kortzichtigheid waarmee het is bepaald en de hardnekkigheid waarmee eraan wordt vastgehouden. Zullen we het maar een domheid, een vergissing of een slag in de lucht voor de Bühne noemen die wel onbegrijpelijk zijn? Of is het pure verkiezingsretoriek waarvan te hopen is dat ze te zijner tijd vervliegt om het echte verstand weer te laten winnen?
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Vermeende superioriteit…?

 1. Mack zegt:

  Ze zij erbij: althans, voor vrouwen en homo’s. Dus voor hetero’s is het niet de beste cultuur. Welke dat dan wel is, dat is mij onduidelijk. Ik vind wel dat in Quatar, de mannen het goed voor elkaar hebben. En de beschaving van een land kun je aflezen aan de manier hoe er met dieren wordt omgegaan. Als dat klopt is staat Nederland inderdaad hoog. Maar ik denk dat het jou er meer om gaat dat je zoiets niet over jezelf zegt? Normaal gesproken niet, maar als er langzaam geluiden tot de samenleving doordringen die onze cultuur verwerpen, dan vind ik dat je zoiets best mag zeggen. Ik zeg ook altijd dat ons land een van de beste is om in te wonen. En dat iedereen vrij is om te gaan als hij dat niet vindt. Dat kun je van Noord Korea niet zeggen.

 2. Peter zegt:

  superieuriteit neigt naar blindelings vertrouwen ergens aan hebben, gevoelens van welbehagen scheppen omdat het beter is dat het zó is. Dit lijkt me ook niet de beste tegenreactie in wat Mack aandraagt tegen ‘geluiden die tot onze samenleving doordringen die onze cultuur verwerpen ‘. Het gaat er om welke bijdrage je zelf levert en onze geschiedenis bevestigt dat we wat dat betreft tot hele fraaie en tot hele slechte dingen in staat zijn. NL is geen WC – eend. Dus van deze minister liever geen woorden maar daden. doe liever wat tegen de tabakslobby en de voedselindustrie dan laat je iets zien dat je het goed voor hebt met het volk.

  • Peter zegt:

   Ik draag deze voorbeelden aan omdat deze in de portefeuille zitten van deze minister.

   • Mack zegt:

    Als het gaat om bijdragen die je zelf hebt geleverd aan de geschiedenis, dan kan vrijwel iedereen met een social media-account wel inpakken, ben ik bang. Want kijk nu eens hoeveel posts ik tegen Trump heb gezien. En niet eens echte protestposten, maar meer belachelijk maak posts. Helpt het? Geenszins. Hij is bijna president van de VS en lacht zo meteen terug. Dus voor iedereen geldt: geen woorden maar daden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s