Eyes wide shut

Theater, toneel. Het blijft een verrukkelijke lekkernij. Zeker als ze op een zondagmiddag wordt opgediend. En ook nog eens in een omgeving als de Maastrichtse Bonbonnière, dat ouderwets nog in pluche gestoken vestzaktheater met galerijen rondom. Dan kon de zondag zich wel weer eens tonen zoals ze vermoedelijk ooit bedoeld was. Met al haar intimiteit, die wel gepaard moet gaan met een waarachtig schitterende toneelvoorstelling zoals wij die dus gisteren op die bijzondere plek mochten beleven. Dankzij Toneelgroep Maastricht, dat gezelschap dat met gedurfde producties meer en meer aan de weg blijkt te timmeren, getuige de enthousiaste recensies die ze steeds na elke première ontvangt. Ook nu weer met de relatiethriller ‘Eyes wide shut’, welke in de vorm van beeldend muziektheater is gegoten, zodanig dat je door de verrassingen die daarin al besloten liggen als toeschouwer aan je stoel gekluisterd zit. Met telkens onverwachte wendingen en decorwisselingen, die het kijken naar dit toneelstuk al tot een enerverende ervaring maakt. Nog los van de verhaallijn die ieder zoals die is, wel een indringende spiegel moet voorhouden.
Want wie vertoont er geen gelijkenis met die dodelijk saaie huisarts Albert Hofman die totaal van slag raakt als zijn vrouw haar wildste fantasieën aan hem opbiecht? Waarna we Albert in verwarde toestand zien dwalen door de nachtelijke stad, als was hij op zoek naar zichzelf en zijn grenzen. Waar houdt zijn rotsvaste zekerheid en burgerlijk bestaan op om plaats te maken voor de wildste en diepste verlangens? En wil hij er wel ruimte aan geven? Van die worsteling is deze voorstelling van “Eyes wide shut” de ingrijpende neerslag geworden, die je als kijker, of je het wilt of niet, meesleept en confronteert met je eigen dilemma’s en twijfels plus vragen. Waarbij met name de vertolking van de rol van de burgerman Hofman door acteur Beau Schneider imponeerde. Niet alleen door zijn dictie, stem – en woordgebruik, maar ook door de ingetogen wijze waarop hij de kwelling, de strijd van deze doorsneemensuit wist uit te beelden. Waarmee niets te kort wordt gedaan aan de overige acteurs, die stuk voor stuk ook hun steentje bijdroegen aan dit imposant stuk toneel, dat voor een gedenkwaardig zondag in Maastricht wist te zorgen.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s