De terugkeer van Gesink

Hij zou de vaandeldrager worden van een nieuwe lichting talentvolle Nederlandse wielrenners. En aanvankelijk loste hij de door hem gewekte belofte ook in. Want een plaats in de top tien van het eindklassement van de Tour de France had Nederland in jaren niet meer beleefd. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als de renner die de betreffende puike, en ook nog niet verwachte, prestatie had geleverd, niet meteen op het schild werd gehesen. De jonge Robert Gesink is er achteraf mooi vet mee gebleken, met al die opgeschroefde verwachtingen. Want wat was er nadien anders nog mogelijk dan diep, heel diep te vallen? Wat hem dus dan ook overkwam. Noodlot, tegenslag, pech, valpartijen, droegen ertoe bij dat dat massale geloof en vertrouwen in zijn aanstaande successen forse deuken opliep. Robert Gesink maakte het niet waar. Hij faalde keer op keer en het ging van kwaad tot erger. Waardoor pek en veren en bijna ook nog de schandpaal zijn deel werden. Ook ik was met het vorderen der tijd en door de aaneenschakeling van teleurstellende resultaten wel klaar met hem. En dat heb ik hier niet onder stoelen en banken gestoken, zij het met forse tegenzin.
Reden waarom ik het nu des te prettiger vind om op mijn schreden terug te moeten keren, om toe te geven dat de miskenning van Robert Gesink wat te voorbarig is geweest. Een beetje meer geduld betracht had hem uiteindelijk meer recht gedaan, heb ik vandaag tot mijn grote vreugde kunnen zien, nadat ik eerder deze week tijdens de klim naar de meren van Covadonga de wederopstanding van Robert Gesink al aangekondigd had gezien, ook al werd zijn prestatie nog niet bekroond met een etappezege. Daar wachtte hij tot vandaag mee, om de Koninginnerit van de Vuelta die voerde naar de top van de legendarische Aubisque, op zijn naam te kunnen schrijven. Overtuigend, afgetekend en beslist niet gestolen, want solo en op eigen kracht uitgereden. Een geweldige opsteker voor hemzelf, doordat hij zijn talent nog maar eens bevestigde. Maar ook voor het Nederlandse wielrennen dat zich internationaal alleen nog maar meer op de kaart heeft weten te zetten. Met nog eens dank aan Robert Gesink, die de Nederlandse wielerliefhebber een onvergetelijke middag bezorgde. Zodat hij met recht ons portret van de dag genoemd mag worden.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Portret van de dag en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De terugkeer van Gesink

  1. sjoerd zegt:

    Als je niemand afkraakt kan je dat ook niet gebeuren. De renners presteren naar kunnen. Als andere een tijdje beter kunnen, wil nog niet zeggen dat iemand meteen is afgeschreven. Het peloton is hard…

  2. Prachtige en verdiende overwinning!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s