Vreugde en viskruikinfarct

Iedere krant bestaat natuurlijk ook bij de gratie van bladvulling, non – nieuws dat eigenlijk er alleen maar toe dient om de lezer te verbazen of te amuseren. Het volgende bericht heeft volledig aan die doelstelling voldaan. Reden waarom ik het integraal overneem en doorplaats naar de categorie ‘Curiosa’, waarin alleen plaats is voor het nieuws dat haast nog nooit zo zout gevreten werd. Vandaar dit verhaal over hartzeer en een viskruikinfarct.
” Dat groot verdriet letterlijk kan leiden tot hartzeer, is bekend. Zwitsers onderzoek toont aan dat ook zeer positieve emoties een hartaandoening kunnen uitlokken. Kijk dus voortaan niet raar op als iemand tijdens een bijzondere bruiloft of blije geboorte van een kleinkind onverwacht naar het hart grijpt. Gaat het dan om een klassiek infarct waarbij een bloedstolsel een bloedvat afsluit? Dat hoeft niet. De ongelukkige kan net zo goed het slachtoffer zijn van het zogeheten ‘Tako tsubo – syndroom’, ook wel het viskruikinfarct genoemd. De naam is te danken aan de vorm van de linkerhartkamer bij hevige negatieve stress: die lijkt op een pot met een smalle hals, waarin Japanners de inktvis vangen. Al in 1990 ontdekten Japanse onderzoekers dat acuut leed kan leiden tot hartklachten. Het is het gevolg van stresshormonen die door het lichaam gieren. Onderzoekers van het universitair ziekenhuis in Zürich verzamelden 485 gegevens van patiënten met een viskruikinfarct. Bij twintig van hen bleek het hart juist getroffen te zijn door een positieve gebeurtenis. Met vervolgens als goed nieuws dat bij nagenoeg iedereen na twee weken het gerezen probleem verholpen is en alles dus weer in orde.” (Dagblad de Limburger)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vreugde en viskruikinfarct

  1. sjoerd zegt:

    Ofwel eind goed al goed…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s