Het doorgeschoten individu

De individualisering neemt hand over hand toe, en daarmee de behoefte om zich als enkeling te onderscheiden. Niets is meer te gek. Dat alles moet kunnen, is een leidend beginsel daarbij geworden, met een accentverschuiving daarin van mogelijkheid naar heilige noodzaak. Het kunnen legt het meer en meer af tegen het heilige moeten. Ter meerdere eer van het individu, terwijl de groepsnorm tegelijk net zo onder druk komt te staan. De boodschap die men aan de omgeving pleegde te hebben bij de bepaling van het eigen gedrag, legt het daarom ook eerder af ten opzichte van het eigen inzicht en gevoel. Hoe vaak is het niet te horen dat regels en wetten als knellende banden worden ervaren, terwijl die nota bene door gekozen vertegenwoordigers in het leven zijn geroepen? Het zouden  hinderpalen zijn voor die mensen die zich zo nodig willen ontplooien of zichzelf willen zijn. Waarbij langzamerhand niets meer te dol is en grenzen ook niet meer verlegd worden, omdat het bestaan ervan gewoon ontkend wordt door die enkeling die zich alsmaar meer geketend voelt. Met opnieuw een tekenend voorbeeld dat voor wie hecht aan structuur en regelgeving in de samenleving, klinkt als een boze droom die wel werkelijkheid blijkt te kunnen worden. Gewoon omdat er mensen zijn die nu eenmaal doen wat ze willen doen en zich daarbij aan God noch gebod houden. Want alleen hun wil hoort wet te zijn. Wat tot de absurditeit leidde dat een man in Brunssum aan het verzoek van zijn overleden echtgenote heeft voldaan door haar te begraven in de tuin die zij dertig jaar lang had bijgehouden en waaraan zij haar hart volledig had verpand.
Dat deed hij in het volle besef dat hij tegen de Wet op de Lijkbezorging in ging en terwijl hij van gemeentewege geen toestemming daarvoor had gekregen. Met natuurlijk zijn voorspelbare reacties, namelijk zijn beschuldiging dat het Brunssumse gemeentebestuur onmenselijk was en zijn stap naar de rechter voor de voorlopige voorziening plus de opening van een aan dit thema gewijde Facebook – pagina en een verhaal in Dagblad de Limburger dat van dit soort akkefietjes pap lust. Zo gaat dat tegenwoordig. Iemand krijgt iets in zijn hoofd en dat moet dan dus gebeuren, ongeacht of de wet, de regels en afspraken dat wel of niet mogelijk maken. Gaat het niet linksom, dan toch zeker rechtsom. Omdat alles gewoon moet kunnen. Waaraan dan ook geloofd zal moeten worden, vindt die enkeling die zijn eigen belang uittilt boven alles wat met de groep of de samenleving te maken heeft en die ook de middelen bezit om zijn dringende wensen waar te maken. Dat is die individualisering, die daarmee de bijl is aan de wortel van de gemeenschapszin, aan de regels en de structuren, die in het leven van mensen nog orde en veiligheid aanbrengen. Reden genoeg om ernstig bezorgd te zijn om de onbekooktheid van al die mensen die het zo vreselijk druk met zichzelf en hun eigen zin hebben, tot aan hun laatste rustplaats aan toe, en daarvoor ook de kans krijgen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het doorgeschoten individu

  1. Peter zegt:

    Helemaal mee eens, hoewel ik de wens wel begrijp. Het gaat met name als men zijn zin niet krijgt en men zich als slachtoffer etaleert, men zich in zijn waardigheid diep gegrieft voelt met bijval van andere ‘slachtoffers’.

  2. sjoerd zegt:

    Ik vind ook dat dit niet toelaatbaar is.

  3. math zegt:

    Beloftes op sterfbedden mogen en moeten zonder verdere consequenties afgelegd en vervolgens verbroken kunnen worden, opdat de doden niet over de levenden heersen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s