Over de vrouwenmedailles

Het leeuwendeel van de door Nederland tot nu toe tijdens de Olympische Spelen behaalde medailles is aan prestaties van Nederlandse vrouwen te danken. Wat ongeveer naar rato zal zijn van de hoeveelheid vrouwen dat deel uitmaakt van de Nederlandse equipe, die in totaal 240 sporters telt. Wat onvermijdelijk tot de vraag voert hoe het toch komt dat de vrouwen nadrukkelijk de overhand hebben in onze Olympische ploeg en daarmee ook bepalend zijn voor de prestatiebalans die zal worden opgemaakt na afloop van de Spelen. Waarom zijn het juist de vrouwen die de boventoon voeren, waar mannen duidelijk minder presteren, de enkeling als Dumoulin of van Rijsselberghe natuurlijk daargelaten? Trouwens, afgezien van een aantal individuele vrouwelijke topsporters, zijn het met name de vrouwenteams die de aandacht op zich gericht weten en daarmee dat enkele mannenteam in hun schaduw stellen. Wat is de reden dat Nederlandse vrouwen zo goed in sporten presteren, terwijl hun mannelijke collega’s het zo opvallend vaak laten afweten? Zou het misschien iets zeggen over onze samenleving en de rol die vrouwen daarin spelen? Met de tweede en derde feministische golf die er voor hebben gezorgd dat vrouwen sneller en gemakkelijker hun plaats in de maatschappij in kunnen nemen, zonder dat dat extra energie van hen vraagt.
Met logischerwijs een voorsprong op sexegenoten uit zoveel andere delen in de wereld die het minder getroffen hebben, dus er niet op hoeven te rekenen dat zij vooraan kunnen staan bij professionele sportbeoefening, die gericht is op het bereiken van het hoogste niveau. Waardoor de Nederlandse vrouwen een voorhoedepositie innemen en ook een voorsprong hebben in de topsport. Zodat een deelname aan de Olympische Spelen meer voor de hand ligt en ook eerder tot succes leidt dan het geval is bij de Nederlandse mannen, die gewoon op veel meer concurrentie moeten rekenen en daarom meer te bieden zullen moeten hebben om zo’n begeerde medaille binnen te halen. Waarmee gezegd wil zijn dat de vrouwensport wereldwijd nog lang niet zo breed en diepgaand is ontwikkeld als de mannensport. Zodat Nederlandse vrouwen gemakkelijker de eerste viool in hun tak van sport kunnen spelen en zo ons land kunnen opstoten in de vaart der volkeren, zoals die afgespiegeld wordt in het medailleklassement. Wat te snel tot de conclusie verleidt dat wij een topsportnatie zijn geworden. Een beeld dat dus echt geflatteerd is en eigenlijk pas beklijft op het moment dat vrouwen – en mannensport dezelfde wereldwijde verbreiding hebben verkregen. Pas dan kan er met de nu behaalde resultaten met recht met de borst vooruit gelopen worden. Omdat Holland dan waarachtig een woordje mee spreekt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Over de vrouwenmedailles

  1. sjoerd zegt:

    Ik zal de laatste zijn om jouw speculaties tegen te spreken… dat doet het verhaal al.

  2. Peter zegt:

    Ik vraag me af of je deze best wel interessante gedachte, stelling of claim wel zo kunt poneren. Het is ongetwijfeld waar dat topsport in Nederland voor beide seksen goed en gelijkwaardig wordt gefaciliteerd. Je zou dan ook moeten onderzoeken naar de mate waarin er in andere landen voor mannen en vrouwen gelijke kansen worden geboden en hoe die verhouding daar is. Ik denk dat voor landen waar vrouwen achtergesteld worden de vlieger zou kunnen opgaan, maar ik twijfel aan de landen die nu ook op een hoog niveau zitten of mogelijk nog beter faciliteren. Ik twijfel ook nog omdat Nederland w.b. werk en inkomen vrouwen vaak het onderspit delven m.n. topposities en fulltime banen, en ook in de privésfeer gaat het niet altijd over rozen. Ik vraag me ook af of Nederland een echte sportnatie is, ik heb sporters in Rio horen beweren dat dit niet zo is. En dat veel sporten zo hun up’s en down’s kennen (zoals nu bij het zwemmen). Zou het ook wel eens met toeval te maken kunnen hebben? Wat niet wegneemt dat de gedachte best interessant is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s