‘Limburgse’ journalistiek

Het blijft een treurige vorm van journalistiek die dagelijks in Dagblad de Limburger wordt bedreven, waarvan ik mij overigens niet het slachtoffer voel. Ik kies er namelijk voor om er mee in aanraking te komen omdat ik nu eenmaal voeling wil houden met wat er in mijn directe omgeving gebeurt. Dit terzijde en tegelijk de aanloop tot mijn constatering van dat droevig lot dat de regionale pers wel inhoudelijk blijkt te moeten treffen. Omwille van haar voortbestaan lijkt er aan de volgende spagaat geen ontkomen, met dus de nodige, bijna trieste repercussies omdat men blijkbaar niet anders kan. Want enerzijds moet de abonnee op zijn wenken bediend worden, dus worden voldaan aan diens elementaire behoeften, waarin de stelregel dat het hemd nader is dan de rok, de boventoon voert. Met als gevolg dat nieuwsgaring en berichtgeving een hoog dorpspompgehalte krijgen omdat de doorsneelezer nu eenmaal niet op diepgaande beschouwingen zit te wachten over alles dat zich ver buiten zijn gezichtsveld afspeelt. Waardoor een krant ontstaat, moet ontstaan die opgebouwd is uit hapklare brokken die goed te verteren zijn. Want wat de boer niet kent, dat eet hij niet. En dat geldt net zo goed in Limburg. Wat nog maar één kant is van dit lezersverhaal, omdat de regionale journalistiek het nog bonter kan maken en dus de Limburgse lezer helemaal op zijn wenken bedient door hem ook nog eens lekker chauvinistisch te kietelen en te maken. Waarvoor niets te dol is, zoals deze morgen ook weer ten voeten uit werd getoond met het Olympisch nieuws dat ook vlakbij de lezers moet worden gebracht, dus waar mogelijk van een Limburgs sausje wordt voorzien.
Zodat sportieve successen in Rio met het grootste gemak worden gekaapt en onder de Limburgse noemer worden geschaard. Met vandaag het breed uitmeten van de gouden medaille van roeister Maaike Head, die toch maar mooi in Raar, vlakbij Meerssen, geboren is. Wat stukken relevanter lijkt dan dat ze al een eeuwigheid buiten onze provincie woont, zich van haar verblijf daar nog nauwelijks iets kan herinneren. Wat één op één precies zo geldt voor haar trainer die geboren schijnt te zijn in Landgraaf, maar daar ook niets meer mee heeft, maar waar Dagblad de Limburger dus geen boodschap aan heeft, omdat die ontkenning niet in haar kraam te pas komt. En wat dit chauvinisme, of het oppoken ervan, zo curieus en dubieus maakt, is dat diezelfde regionale krant er ook geen been in ziet om twee pagina’s verder in een hoofdredactioneel commentaar dit verhaal precies andersom te vertellen door met haar waarschuwend vingertje ervoor te pleiten om vooral over de grenzen van de eigen woonplaats of regio of provincie te denken. Omdat er meer in de wereld is dan de smalle kaders van Limburg alleen. Ik doe er verder geen moeite voor om dit te snappen. Ik wilde het alleen even gezegd hebben. Tot een volgende keer als de kruik weer eens te water is gegaan en compleet dreigt te barsten.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op ‘Limburgse’ journalistiek

  1. Peter zegt:

    Rake constatering, het speelt natuurlijk al jaren, de regionale krant heeft het moeilijk en de journalisten die er werken zitten in de tang van de oplagecijfers. Ik vind het best knap dat men het papier nog weet te slijten, met dank aan traditionele krantenlezers een bont gezelschap met enigste noemer – het bronsgroen – dat elke dag opnieuw ingekleurd moet worden ter wille van de regionale identiteit, iets wat nog herkenbaar is in een grote onoverzichtelijke wereld.

  2. sjoerd zegt:

    Als de wat oudere lezer uitsterft gaat de krant mee…

  3. hanneke zegt:

    Eigen woonplaats, regio of provincie is niet veel anders dan eigen land. Het lijkt er sterk op dat we niet anders dan landgenoten mogen zien op tv. En verder kun je er dan urenlang over doorkleppen en vooral niet laten zien wat er verder te zien is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s