Fuzz als ‘Team NL’

Als iets bij deze Olympische Spelen op de lachspieren werkt, dan is het wel dat te pas en te onpas spreken over het Team NL, dat om een onnaspeurlijke reden in de plaats is gekomen van ‘Nederland’, wat toch de naam van ons land is. Wat de gedachte achter die onverhoedse introductie is, laat zich tot nu toe alleen maar raden. Zoals het evenmin helder wordt, wat dat nieuwe begrip moet bijdragen tot de verbetering van het prestatieklimaat, dat immers zo hoog in het vaandel staat van de leiding van de Olympische equipe. Misschien ter versterking van een groepsgevoel of om de sporters het idee van een gemeenschappelijke identiteit te geven. Hoewel daarmee natuurlijk de plank volledig wordt misgeslagen. Want ooit een topsporter gezien, die zich ondergeschikt wenste te maken aan een groter geheel? Wat zelfs in tegenspraak met elkaar moet zijn. Vraag het maar aan Henk Grol, Tom Dumoulin of Annemiek van Vleuten. Omdat, zullen zij zeggen, het hoogste niveau in de sport slechts te bereiken is vanuit de individualiteit, op basis van het besef van het eigen kunnen, dat het vertrekpunt is om zonder concessies ambities na te streven en de hoogste doelen te bereiken. In welk traject en tijdens welke inspanningen uiteraard geen plaats is voor maffe abstracties als “Team NL” die namelijk eerder hinderen en afleiden dan stimuleren.
Gewoon omdat je er als topsporter met je spijkerharde en concrete doelen geen chocolade van maken kunt. Hoe blij moet je als atlete of wielrenner namelijk zijn als er in plaats van Nederland dat “TeamNL” op je broekje blijkt te staan? Helpt het je wat om het goud te halen? Nee dus. Omdat je er geen fractie beter van wordt, het geen enkele bijdrage is tot je eigen glorie, noch tot de eer van het vaderland. Dus is het complete fuzz waaraan kennelijk toch betekenis wordt gehecht gezien het feit dat dat nieuwe begrip links en rechts, te pas en te onpas weer opduikt. Zonder dus ook een medaille of zelfs een Olympisch diploma extra op te leveren. Waarmee de vraag alleen maar opportuun wordt wie dan wel baat heeft bij deze gebakken lucht die bepaald uit een serieuze koker moet zijn gekomen gezien het feit dat er niet meer omheen te komen is. Zou het dan toch een verzinsel zijn van die chef de mission die uiteraard ook iets moet. Met als resultaat dit verzinsel, dat de feitelijke bijdrage van deze man meteen omlijst en zichtbaar maakt. Waarmee misschien meteen meer dan genoeg is gezegd.
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Fuzz als ‘Team NL’

  1. Mack zegt:

    Onzin inderdaad. Verkwanseling van Nederland’s naam omdat iemand weer een betaalde functie moest hebben.

  2. sjoerd zegt:

    Gewoon een hype, meer waarde hecht ik er ook niet aan.

  3. terrebel zegt:

    Het reclamebureau dat voor veel geld deze ‘tactiek’ bedacht zal er heel blij mee zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s