De verdwijning van de brommer

Gezichtsvelden veranderen doorlopend. Meestal springt het in het oog als zo’n decor rondom wijzigt. Soms gebeurt het ook ongemerkt en valt het na verloop van tijd en meestal bij toeval of zonder aanwijsbare reden op dat er iets uit die eigen omgeving is verdwenen, dat iets weg is, nooit meer wordt gezien. Je loopt er soms onverwacht tegenaan, tegen zo’n gemis dat blijkbaar niet echt een gemis was. Want dan had die afwezigheid, dat verdwijnen wel eerder de aandacht getrokken. Zo ongeveer is het mij vergaan toen ik een dezer dagen opeens gefrappeerd werd door het feit dat ik eigenlijk nooit meer zo’n oude,  vertrouwde bromfiets zag. Waar was de brommer gebleven, met dat kenmerkende gele, plastic plaatje op het voorspatbord dat met haar aanwezigheid de bromfiets als zodanig definieerde? Ze was eigenlijk gewoon zo maar en volledig uit het zicht verdwenen. Hoe lang al en nog meer waarom? Wat was er voor in de plaats gekomen? Toch niet de e – bike, de scooter, de racefiets of de pedelec of elke andere variant? Die kunnen namelijk niet in de plaats van die brommer zijn gekomen omdat ze nu eenmaal heel andere eigenschappen hebben.
Wat de verdwijning van die bromfiets uit mijn gezicht des te raadselachtiger maakt omdat ze wel degelijk een serieuze functie had in het invulling geven aan de behoefte aan mobiliteit. Waarbij het verder niet aan de orde was of het om een Berini, Solex, Sparta, Kaptein Mobylette of bijvoorbeeld een Zündapp ging. Wie heeft er geen plezier aan beleefd in de tijd dat er nog geen auto gereden mocht of kon worden? Je kwam nog eens ergens met je brommer en maakte er bovendien vaker behoorlijk goede sier mee. Dus was er eigenlijk helemaal niks op tegen en tegen in te brengen. Ze had gewoon haar maatschappelijk nut. Zodat er geen serieuze reden te bedenken kan zijn waarom zij uit de markt en uit het straatbeeld heeft moeten verdwijnen. Laat staan dat wat er nu zoal aan vergelijkbaars op twee wielen te krijgen is, een adequate vervanging biedt voor alles dat een brommer aan voordelen en handigheden had. Waardoor haar afwezigheid door mij toch als een gemis wordt ervaren, nog afgezien van het feit dat de reden ervan compleet in nevelen gehuld blijft. Of heb ik de sluitende verklaring voor het bestaan van dit raadsel in haar geheel en op enig moment misschien gemist?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De verdwijning van de brommer

  1. sjoerd zegt:

    De scooter heeft deze brommers geheel verdreven lijkt het wel, maar ook het feit dat de leeftijd tussen de fiets en de auto verkort is doordat men op 17 jarige leeftijd al auto mag gaan rijden. Daarnaast is het ook zo dat de jeugd veelal met 18 jaar ook al een auto bezit, dat konden wij ons vroeger niet veroorloven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s