De media en Trump

Dat de geschiedenis zich herhaalt, staat als een paal boven water. En wie daar nog niet van overtuigd is, zal dat in november van dit jaar worden, als de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten plaats vinden. Ik houd mijn hart tenminste vast als ik zie wat er nu al gebeurt en wat een patroon heeft dat wij in Nederland in 2002 in de aanloop naar de Kamerverkiezingen hebben meegemaakt. Wie herinnert zich niet hoe Pim Fortuyn belachelijk werd gemaakt, gedemoniseerd, met als enig gevolg dat zijn aanhang groeide omdat hij door de media, door de journalistiek min of meer werd ‘gepromoveerd’ tot de underdog? Met als gevolg een groeiende sympathie van grote groepen kiezers die vonden dat de man wel een aantal punten had met zijn kritiek op ‘Paars’ en het bestuurlijk establishment. Het sentiment van ‘wij in het land’ tegen ‘hun in Den Haag’ werd maar wat gemakkelijk gevoed door de populist Fortuyn, die de juiste snaren onder de bevolking wist te beroeren. Treurig alleen dat we nooit aan de weet zijn gekomen of zijn gooi naar het premierschap ook succesvol zou zijn geweest. Dat gebeurde dus veertien jaar geleden in Nederland.
En ik kan er werkelijk niets aandoen dat ik op dit moment frappante paralellen daarmee zie optreden in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met opnieuw de journalistiek, de media die, bij elke gelegenheid die hun geboden wordt, over elkaar buitelen om hun eigen gelijk te bewijzen en de stupiditeit van Donald Trump te demonstreren. Een Trump die met de rug tegen de publicitaire muur even onverstoorbaar blijft en de door hem ingeslagen weg vervolgt, zonder dat het hem steun onder zijn achterban lijkt te kosten, hem zelfs meer sympathie oplevert, omdat hij in de rol van underdog gedrongen wordt als de media zijn vermeende uitglijders breed blijven uitmeten. Wat dus weinig effect heeft op zijn aanhang. Integendeel. Omdat hij de gedachten van de doorsnee – Amerikanen lijkt te kunnen lezen en ook verwoordt, neemt de steun voor hem alleen maar toe, geheel volgens de wetten van de massapsychologie. Zonder dat helder wordt waar en hoe dit proces eindigt als de media deze Trump onverminderd blijven demoniseren. De wetenschap dat de geschiedenis zich herhaalt, heeft mij geleerd om mijn hart vast te houden over de afloop ervan. Ik vrees dat we begin november echt niks om te lachen hebben.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De media en Trump

  1. Mack zegt:

    Ernstig mee eens. Goed verwoord.

  2. sjoerd zegt:

    Binnenkort hebben we daar de doodstraf ook weer…

  3. terrebel zegt:

    Het hele idee dat die man over een paar maanden de nucleaire codes in handen zal hebben…brrr!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s