De afgang van Yuri

Het is op zich genomen natuurlijk een verhaal van niks. Maar toch weer met voldoende substantie om er een mening over te hebben. Omdat het gebeurt in een kader en op een moment dat alles uitvergroot wordt. Waarin van iedere scheet een donderslag wordt gemaakt en elke mug haast vanzelf een olifant wordt. Zodat de verbanning van Yuri van Gelder voorpaginanieuws is en even de terreurdreiging en Erdogan uit het zicht en de aandacht houdt. Olympia en Rio zijn voor een paar weken de maat van alle dingen, terwijl de wereld tegelijk geacht wordt de adem in te houden, dus hoegenaamd niets verondersteld wordt te gebeuren dat belangrijker is dan die Olympische sporten en spelen. Nou, en in dat licht bezien is het natuurlijk goed te begrijpen dat het land op zijn kop staat als een prominent turner een faux pas heeft begaan en naar huis wordt gestuurd. Met als onmiddellijk gevolg een waterscheiding in de Nederlandse publieke opinie tussen de fatsoenrakkers en moraalridders aan de ene kant en anderzijds al diegenen die er toevallig niet net zo over denken. Want het blijkt nogal wat teweeg te brengen als een topsporter na het bereiken van een finale die een week later gepland is, even ontsnapt aan zijn quarantaine, welke een Olympisch dorp is, om in zijn eigen comfortzone met zijn geliefde een biertje te gaan drinken. Ergens in Rio dus.
Wat dus kennelijk niet kan en niet mag in de belevingswereld van NOC – en andere topsportbobo’s welke toch een hoog EO – en Calvinistisch gehalte moet hebben, met een volstrekte onbekendheid met dat wat usance is in de jongerencultuur. Wereldvreemdheid heet dat, die wel gepaard moet gaan met een steilheid in denken. Waardoor de kop van Yuri dus moest rollen en hij tegelijkertijd als een klein kind werd neergezet, hoewel hij gezien zijn ervaring en loopbaan en leeftijd van 33 jaar toch alleszins als senior aangemerkt kan worden, die zeker aanspraak mocht maken op dat biertje buitenshuis. Waarom dat niet bedekt met de mantel der liefde en gevolgd door de overgang naar de orde van de dag, in plaats van dat vermanende vingertje, die publieke verwijzing naar de voorbeeldfunctie en vervolgens die openbare vernedering? Want topsporters zijn evenzeer mensen die een respectvolle benadering verdienen. Of is hier toch meer, veel meer aan de hand en werd van Gelder er bij gelapt, omdat er nog wat met hem verrekend moest worden dan wel was hij dat buitenbeentje dat node werd geduld en waarvan dan nu ten langen leste dat pootje gelicht kon worden? Vragen die een antwoord behoeven. Want het verhaal zoals het er nu ligt, gaat in feite nergens over. Zelfs binnen het bekrompen kader dat bij Rio 2016 past.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De afgang van Yuri

 1. Peter zegt:

  Hier valt geen reactie op te geven, ik ben benieuwd naar het eigen verhaal van Yuri.

 2. Rob Alberts zegt:

  Zijn verslavingsverleden blijft hem jammer genoeg achtervolgen.

  Vriendelijke groet,

 3. sjoerd zegt:

  Een lachertje…

 4. Mack zegt:

  Yuri heeft of iets veel ernstigers gedaan, of zwijggeld gekregen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s