De hondsdagen

Voor wie het nog niet wist. We zitten in de kalenderperiode die wel wordt aangeduid als de tijd van de hondsdagen. Dat is de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan gelijk met de Zon op, en is dan niet te zien. In Nederland en België is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar. De term hondsdag vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen.
Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30°C of meer bereikt. De warmte kan in deze periode van het jaar wel gemakkelijk leiden tot onweersbuien met veel regen in korte tijd en lokale wateroverlast. Een vochtig, warm en broeierig weertype met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de hondsdagen. Dat is de tot nu geldende betekenis van de hondsdagen. Maar wie goed naar het weerbericht luistert, weet dat we dit jaar ook wat dit aangaat met een omgekeerde wereld te maken krijgen. Want hoezo broeierig? Hoezo dertig graden? Volgens mij kunnen we de komende dagen de kachel aandoen met buitentemperaturen van zo’n 16, 17 graden. Ik bedoel maar. Dat mag toch de omgekeerde wereld genoemd worden?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Weetjes en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De hondsdagen

  1. Peter zegt:

    het scheelt een nationaal hitteplan, beelden van puffende ouderen, beelden van overbevolkte stranden en mussen die van het dak vallen.

  2. sjoerd zegt:

    Morgen kan het gaan sneeuwen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s