Een klager op de koffie

Hoewel het komkommertijd is en de tolerantiedrempel eigenlijk niet lager kan, blijft dit toch erger dan erg en slaat het de Zwartepietendiscussie met straatlengten. Uiteraard moet niet alles dat in de krant staat, voetstoots geloofd worden dan wel op zijn minst vaker met een korreltje zout genomen worden, maar hoe bar deze tijden aan het worden zijn en hoezeer ze bevolkt worden met de meest curieuze exemplaren van de mensensoort, bewijst het onderstaande bericht, dat weliswaar soms geparafraseerd en waar nodig wat ingekort, verder letterlijk overgenomen is uit de Volkskrant van deze zesde augustus:
“Moeders op Moederdag kosteloos een kopje koffie aanbieden als bedrijf en vaders niet, is dat geen discriminatie? Een man ergerde zich al jaren aan de actie van een Haagse boekhandel en begon een procedure bij het gerechtshof in Den Haag. Het begon allemaal al in 2013. De man ontving een nieuwsbrief van boekhandel Paagman, waarin stond dat moeders op vertoon van het papiertje, dus van die nieuwsbrief, een gratis kopje koffie konden krijgen. De man beklaagde zich bij het College van de Rechten van de Mens, dat in december 2013 oordeelde dat het inderdaad om discriminatie ging. Maar het oordeel van het College is niet bindend – het is slechts een advies. Ondanks de bewering van de boekhandel dat er geen sprake was van discriminatie, omdat zo’n ludieke actie ook met Vaderdag plaats vindt, deed de man aangifte bij de politie. Maar het Openbaar Ministerie ging niet over tot vervolging. Daarop nam diezelfde man zijn toevlucht tot een artikel 12 – procedure, waarbij een klager zich direct tot het gerechtshof kan wenden als de officier van justitie besluit om niet tot vervolging over te gaan. Deze week stelde het gerechtshof de man in het ongelijk: het onderscheid tussen moeders en niet – moeders is volgens het hof niet hetzelfde als het verschil tussen mannen en vrouwen. Volgens de rechters is de koffieactie geen discriminatie. Het aanbieden van een kopje koffie aan moeders op Moederdag moet worden gezien als een vriendelijk gebaar dat bedoeld is om moeders in het zonnetje te zetten.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Curiosa en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een klager op de koffie

  1. sjoerd zegt:

    En zo is het…

  2. Margo zegt:

    Die man zouden ze moeten opsluiten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s