De ophef rond de Vierdaagse

In alle eerlijkheid. Het is slechts een vraag zonder dat het ook maar een spoor van een oordeel bevat. Maar het houdt me wel bezig. Het gaat om alle aandacht die er geschonken wordt aan de prestaties van de Vierdaagse-lopers en om al het vertoon dat er omheen wordt gemaakt. Zonder daar ook maar iets op af te dingen, blijft het wel opvallend dat de spotlights bijna niet aan te slepen zijn om de wandelaars voluit in het licht ervan te laten baden. Dat mag, nee moet heel Nederland dagelijks uren aaneen zien, de wederwaardigheden van die wandelende helden die onder ons blijken te zijn. Met dan de haast vanzelfsprekende vraag waarom toch al dat vertier, dat feesten en die ophef eromheen, waar nog geen dertig jaar geleden dezelfde prestaties in de anonimiteit en in de stilte van het Rijk van Nijmegen werden geleverd. Dat kan toch niet alleen liggen aan het feit dat het andere tijden waren. Met onszelf is er zo te zien ook wat gebeurd. Maar wie kan uitleggen wat dat wel is?
Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De ophef rond de Vierdaagse

  1. Peter zegt:

    In het programma, waar ik een stukje van heb gezien, zat een of andere mens- cultuurwetenschapper, die ervoor gestudeerd het onder woorden wist te brengen. Hij had het over een tijdelijke illusie, het komt toch neer op behoefte aan viering, samenzijn, identiteit, Nederland, erkenning etc. Vergelijkbaar met wat er gebeurd rond andere evenementen, van Gaypride tot Elfstedentocht en zelfs een Tour de France. Het leuke is dat iedereen zelf mensen die aan de kant staan al is het voor even iets delen met elkaar … en ons kijkers in den lande. Opvallend is wel weer hoe het in beeld wordt gebracht en de rol van de verslaggevers en hoe men de kijker tracht mee te slepen en het lukt nog ook.

  2. sjoerd zegt:

    Niet heel Nederland hoeft ernaar te kijken. Ik heb er niets van gezien en heb op de belg naar de tour gekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s